avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Consilier juridic - cum incepi cariera?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Consilier juridic - cum incepi cariera?

Intrucat nu am gasit nimic concret vis-a-vis de modul in care se poate initia cariera in domeniul juridic,rog pe aceasta cale cateva sfaturi referitoare la primii pasi ce trebuie efectuati.Spre exemplu pentru meseria de consilier juridic-sistem bugetar sau privat.Am mai citit topic-uri despre acest domeniu....insa....nu gasesc suficiente informatii.De exemplu unde trebuie sa mergi pentru sistemul bugetar....de unde trebuie sa incepi....dupa dobandirea calitatii de jurist (licenta),sau ...cateva amanunte pentru un tanar absolvent.....va rog mult...#-o.Va multumesc respectuos !
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 21:57, 19 Martie 2012
Incepeti aruncandu-va cu capul inainte si cu un teanc de carti sub brat. :)

Nu exista retete universal valabile si nu prea cred ca prindeti un post de consilier juridic intr-o institutie publica, cel putin nu atata timp cat continua vestita politica de inlocuire doar a unui angajat din 7 care parasesc sistemul public. Eu va sfatuiesc sa va angajati la un angajator privat. In sistemul public muncesti cat sapte iar pentru cei din exterior esti ''bugetarul care nu face nimic toata ziua''. Bafta!
Va multumesc!Insa e ceva ce nu pricep:esti jurist daca ai licenta...ca sa devii consilier juridic e suficient doar sa te angajezi in sectorul privat.Adica ai calificarea'' de jurist'';ca sa dobandesti calitatea de consilier juridic trebuie sa..................................?
Trebuie sa va... angajati. :)

Sunteti licentiat in stiinte juridice si veti exercita profesia de consilier juridic daca veti fi numit in aceasta functie (functie publica intr-o autoritate centrala sau intr-o institutie publica) sau daca va angajati in munca (incheiati un contract de munca cu un angajator din domeniul privat). Cred ca va lamuriti daca cititi Legea nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In urma finalizarii studiilor, proaspatul absolvent dobandeste calitatea de jurist. In categoria juristilor intra magistratii, avocatii, consilieri juridici, etc. Consilierul juridic este o profesie, o ocupatie, asa cum este avocatul, judecatorul, procurorul, precum si alte functii din aparatul judecatoresc.
Accesul in profesia de consilier juridic se realizeaza prin ocuparea unui post de consilier juridic prevazut in organigrama unei persoane juridice de drept public sau privat.
Consilierii juridici, asemenea avocatilor, sunt organizati intr-o forma de asociere profesionala - Colegiul Consilierilor Juridici, existent la nivel judetean (asa cum sunt barourile de avocati), iar la nivel national este Uniunea Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania (asa cum este Uniunea Nationala a Barourilor din Romania).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce angajari poate face un avocat pe cabinet individual? Ionel Popa Ionel Popa cabinetul individual de avocat poate angaja un proaspat absolvent de drept ? cum si in ce calitate ? absolventul de drept nu a dat examen de intrare in ... (vezi toată discuția)
Promovare in clasa auditor sau consilier juridic monicalirca monicalirca Aveti idee de ce a fost introdus in art.68 (3) urmatorul continut \"promovarea in clasa nu se poate face pe o functie publica de auditor sau de consilier ... (vezi toată discuția)
Poti practica profesia de consilier juridic numai daca ai terminat facultatea de drept? lara_lar20@yahoo.com lara_lar20@yahoo.com :\">se poate practica aceasta profesie doar cu studii juridice terminate? sau este obligatoriu sa urmezi si cursuri/ stagiatura (vezi toată discuția)