avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce angajari poate face un avocat pe cabinet individual?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce angajari poate face un avocat pe cabinet individual?

cabinetul individual de avocat poate angaja un proaspat absolvent de drept ? cum si in ce calitate ? absolventul de drept nu a dat examen de intrare in avocatura deocamdata. Ar putea fi angajat ca si consilier juridic?
In ce ma priveste am un raspuns , dar as vrea sa cunosc si opinii ale colegilor care au astfel de situatii si poate au mai multa experineta.
multumesc celor amabili
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:40, 28 Septembrie 2010
Din punctul meu de vedere nu cred ca se poate.Poate referent ,secretar,dar nu consilier juridic.Aceasta este opinia mea.
Pentru a avea calitatea de consilier juridic trebuie sa fi promovat ex. de intrare in randul acestora. Daca este jurist asta nu inseamna ca e consilier juridic...
Este interzisã angajarea ca personal auxiliar a persoanelor cu studii juridice superioare la toate formele de exercitare a profesiei de avocat. Aceasta interdictie este prevazuta in Statutut profesiei de avocat.
puteti preciza exact temeiul legal? eu inca nu am gasit o precizare expresa in acest sens . sigur voi continua documentarea. Multumesc f. mult pentru amabilitatea tuturor.
Reglementarea este in art.175 din Statutul profesiei de avocat ...

CONSILIUL UNIUNII NATIONALE A BAROURILOR DIN ROMANIA
12 decembrie 2009

DECIZIA Nr. 713 (cu caracter interpretativ)

CU PRIVIRE LA MODUL DE APLICARE A PREVEDERILOR ARTICOLULUI 175 DIN STATUTUL PROFESIEI DE AVOCAT (publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 45 din 13 ianuarie 2005)

Prevederea statutara incidenta.

Art. 175 din Statutul profesiei de avocat :

„Toate formele de exercitare a profesiei pot angaja personal auxiliar. Este interzisa angajarea ca personal auxiliar a persoanelor cu studii juridice superioare”

Adoptarea acestei prevederi a urmarit sa impiedice ca persoane care nu au dobandit calitatea de avocat, prin inscrierea lor ca membri ai barourilor, sa indeplineasca, prin eludarea textelor legale si statutare in materie, activitati dintre cele prevazute in mod expres si limitativ in articolul 3 din Legea nr. 51/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.

Interdictia consacrata prin articolul 175 din Statutul profesiei de avocat nu se poate referi insa si la avocatii pensionati cu retragere definitiva din profesie, din sistemul Casei de Asigurari a Avocatilor, in special cei cu stagiul complet de cotizare, intrucat acestia provin din interiorul profesiei, iar indeplinirea unor functii auxiliare de catre aceasta categorie de persoane nu incalca prevederile legale si statutare in materia dobandirii calitatii de avocat.

Presedinte
Av. Dr. Gheorghe FLOREA

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consilier juridic leusan leusan Un avocat ce are un CI de avocat poate angaja un consilier juridic cu contract de colaborare ? (vezi toată discuția)
Cu ce functie se poate angaja un absolvent de drept la o societate de avocati? Universul_tau Universul_tau Buna seara! Un absolvent de drept se poate angaja la o societate de avocati? Din cate am citit in statutul profesiei de avocat se mentioneaza la art. 186. - ... (vezi toată discuția)
Pot in cadrul cabinetului de avocat sa angajez un absolvent de faculate de drept ? CABINET AVOCAT \ CABINET AVOCAT \ Va rog sa mi spuneti daca in cadrul Cabinetului de Avocat pot sa angajez un absolvent al facultatii de stiinte juridice ...si pe ce post ? Dea semenea ... (vezi toată discuția)