Am cumparat impreuna cu un asociat un apartament de 3 camere ca si investitie in vederea inchirierii. Dar intre timp ne-am razgindit si l-am compartimentat (fizic) ca si un apartament de 3 camere si o garsoniera. Dorim acum sa facem apartamentarea si iesirea din indiviziune astfel incit eu sa devin singurul proprietar al apartamentului de 2 camere si colegul meu proprietarul garsonierei. Problema e ca cei de la cadastru mi-au cerut un certificat de urbanism de la primarie si primaria nu mi-l da pentru ca nu am locuri de parcare. Cum putem face apartamentarea si iesirea din indiviziune faca certificatul de urbanism?
Problema lipsei locului de parcare vine, probabil, ca efect al unei hotărîri a Consiliului local, care prevede un număr minim de parcări pentru fiecare construcţie. Dacă prin crearea unui nou apartament se încalcă Hotărîrea privind acel număr minim de parcări, Consiliul este în drept să vă refuze cererea de dezmembrare a apartamentului.
Pe de altă parte, nici în instanţă nu veţi putea obţine ieşirea din indiviziune prin crearea a două loturi, deoarece nici instanţa nu va dispune în lipsa unui certificat de urbanism care să ateste posibilitatea dezmembrării apartamentului. Sau, dacă o va dispune în principiu, tot va trebui să obţineţi certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire, mai apoi adeverinţa care atestă executarea lucrărilor prevăzute în autorizaţie, acte în lipsa cărora nu veţi putea întabula cele două apartamente ca şi corpuri funciare distincte.
Cei de la cadastru nu avizeaza o lucrare facuta de un topometrist fara certificatul de urbanism al primariei.
Primaria nu imi da certificatul de urbanism ca nu am loc de parcare (cu toate ca la blocurile mai vechi si la mansardele aparute pe vechile blocuri nu le sunt cerute locuri de parcare)
Daca as cistiga in instanta iesirea din indiviziune atunci tot cerificat de urbanism si AC mi-ar cere. Si iar ma lovesc de locurile de parcare.
Totusi, nu exista nici o varianta sa subapartamentez acest apartament? Cei de la primarie mi-au spus ca nu imi dau certificatul de urbanism pentru subapartamentare (obligatoriu sa il depun la cadastru impreuna cu planul de apartamentare facut de un inginer topometrist). Daca dau primaria in judecata cu "obligatia de a face" , adica sa ii oblig sa imi dea certificatul de urbanism am vreo sansa? Cei de la primarie imi repeta ca nu sunt destule locuri de parcare pentru toate apartamentele. Si nu sunt. Dar nici la blocurile vechi nu sunt, nici la Primaria Timisoara nu sunt. La mine insa e musai sa fie
In final am vindut 2/3 din apartament si am cerut instantei sa ne faca iesirea din indiviziune fiind doi coproprietari care nu mai dorim sa figuram pe acelasi CF