avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... un sfat avizat va rog , multumesc!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

un sfat avizat va rog , multumesc!

speta: bunica 80 ani, bunicul decedat 2003, unica fiica decedata '97, unicul nepot, stabilit USA impreuna cu ginerele si noua sotie a acestuia, renunta in scris la drepturile de mostenire. bunica face dezbaterea de mostenire deoarece vrea sa vinda unui cuplu apartamentul. Cuplul are grija de bunica de cativa ani, iar bunica doreste sa fie ingrijita pana la deces de acestia.
intrebarea 1: este valabil un act de vanzare cumparare cu habitatie pe viata, daca vanzarea nu se face cu valoarea apartamentului?
inrebarea 2: nepotul poate ataca acest act de vanzare cumparare cu habitatie pe viata?
intrebarea 3: ce act se intocmeste in aceasta situatie? mentionez ca atat bunica cat si cuplul sunt de buna credinta, fara interese ascunse.
va multumesc anticipat de rasounsuri, sper sa fie cateva
Cel mai recent răspuns: POP ILDIKO , Avocat 07:38, 17 Martie 2012
Daca pretul nu a fost dat pe apartament si poate dovedi acest lucru, nepotul poate ataca acest act ca fiind o donatie deghizata, avand dreptul la reductiunea ei pentru ce incalca rezerva lui succesorala.
Cel mai Bine era sa incheiati un contract de intretinere.
Pana acum nu am incheiat nici un act , ne-am ingrijit de bunica fara nici o pretentie. Dorinta bunicii este de a o ingrijii pana la deces si inmormantata dupa datina, in schimbul apartamentului .Ce fel de clauze trebuie sa cuprinda acest contractul de intretinere ? Aceasta este denumirea lui juridica sau este contract de v-c cu clauze? Trebuie achitata si o anumita suma de bani? Nepotul mai poate emite pretentii materiale ? Va multumesc .
Puteti incheia un contract de intretinere conform art.2254 din Noul Cod Civil. Nu trebuie achitata nici o suma de bani pentru ca pretul imobilului se va plati prin intretinere ceea ce inseamna ca trebuie sa asigurati intretinutului hrana, imbracaminte, incaltaminte, menaj, folosinta locuintei, cheltuieli necesare in caz de boala, cheltuieli de inmormantare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire monica_elena monica_elena Bunica mea a avut trei copii. O sora mai mare, care a murit acum un an, mama si un frate, care traiesc. Bunica este unic proprietar, bunicul meu este mort ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare- cumparare cu clauza de intretinere CRETU DANIELA CRETU DANIELA Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cu o batrana acum 9 ani -eu si sotul meu.Am stat impreuna 4 ani,dupa care ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere adiparas adiparas In 1999 parintii mei au intocmit un act de vinzare cumparare intre: ei ca instrainatori si fiul meu si eu ca dobanditori a unui imobil in care lociuam si eu de ... (vezi toată discuția)