avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Suntem un cuplu la a doua casatorie fiecare, avand cate un copil major din prima casatorie.Ne-am casatorit in 2010. Eu aveam inainte de casatorie un apartament si o casa, ea nimic.Dupa casatorie mama mea imi face contract de intretinere pt apartamentul ei pe numele meu , sotia da declaratie ca nu e de acord s-o intretina.Am aflat ( cam tarziu) ca in caz ca eu mor inaintea sotiei, averea mea nu va reveni in intregime copilului meu ,1/4 va fi al sotului supravietuitor chiar daca bunurile au fost proprii.ale mele.
-Intrebari: apartamentul mamei mele se considera bun comun sau propriu?
-Daca fac testament copilului meu pt toate imobilele,in care sotia declara ca nu contesta testamentul e ok la succesiune sau nu? adica poate sa-l atace si sa castige?
-Cum se stabileste 1/2 din rezerva succesorala.Cum si cine face evaluarea in lei a 1/2 din averea mea?
-Inafara de divort ar mai fi vreo varianta ca bunurile mele sa ramana doar copilului meu?
- Are vreo relevanta ca ea trimite lunar 100 euro din salariu ,copilului din prima casatorie? Multumesc celor care imi vor raspunde.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:58, 20 Martie 2012
anonimiu a scris:

-Daca fac testament copilului meu pt toate imobilele,in care sotia declara ca nu contesta testamentul e ok la succesiune sau nu?


Nu se poate face nici un fel de declaratie care priveste o succesiune viitoare, asadar sotia nu poate declara acum ca nu are nici o pretentie la succesiunea dvs. Intr-adevar, ei i-ar reveni 1/4 din toate bunurile dvs., chiar daca sunt bunuri proprii, insa puteti sa le vindeti catre copilul dvs.
Daca vindeti sa o faceti cu pret real si sincer, altfel Sotia ar putea ataca vanzarea ca o donatie deghizata si va fi supusa reductiunii liberalitatilor excesive. Sotia ca si copilul dvs este mostenitor rezervatar si are dreptul la rezerva succesorala de care nu puteti dvs dispune si oe care legea o confera rezervatarilor chiar impotriva vointei dispunatorului. Rezerva succesorala a sotiei supravietuitoare este de 1/8 in cazul acesta .
1/8 sau 1/4 ca nu inteleg?
1/4 este cota succesorala a sotului supravietuitor care vine la mostenire impreuna cu descendentii defunctului

iar 1/8 (adica jumatate din cota de 1/4) este rezerva succesorala a sotului supravietuitor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune LJM LJM In timpul casniciei am capatat mostenire un apt. in care locuiesc cu sotia. Daca las prin testament toata averea mea sotiei, ce se intampla cu ... (vezi toată discuția)
Testament Vlad2013 Vlad2013 O persoana,de 83 de ani, care are copii, face testament,pentru toate bunurile mobile si imobile, unuia dintre mostenitori,iar in testament sunt trecuti-ca fii ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)