Buna ziua ! Sunt un student in varsta de 20 ani cu domiciliul in Ploiesti si am patit urmatoarele : ma intorceam de la tara cu un prieten , cu masina sa ,eu aflandu-ma pe locul din dreapta soferului . La intrare in Ploiesti a fost un mic ambuteiaj, fara accident , drept ptr. care amicul meu si-a continuat drumul . La cca . 2 saptam. a fost chemat la Circa 2 Politie Ploiesti ptr. a da date despre pasagerul din dreapta , respectiv eu. Am fost sunat telefonic ptr. a ma prezenta si eu acolo , unde mi s-a adus la cunostinta ca soferita masinii care a provocat acel mic ambuteiaj , impreuna cu alte 2 doamne din masina sa (ca martori ) a facut o plangere la Circa respectiva ca noi mergeam cu geamul deschis si eu am aruncat cu un obiect, provocandu-i o mica gaura in parbriz. Am dat o declaratie ca nu este adevarat si la intrebarea agentului de politie daca sunt de acord sa dau testul poligrafic am fost de acord . La aprox. o saptam. am fost chemat iar la sectia respectiva ,unde m-am prezentat cu tatal meu ,caruia agentul i-a spus ca urmeaza sa soseasca si doamna care a depus plangerea si ar fi bine sa discute in privinta sumei pe care o cere , ptr. a nu se merge mai departe .Bineinteles ca fiind nevinovat nu am fost de acord sa platim ceva si acum eu astept sa dau testul ,care il voi trece cu siguranta nevinovat . Intrebarea mea este ce-as putea face mai departe dupa ce testul va dovedi ca sunt nevinovat, ptr. ca in aceasta perioada trec printr-un stres mare impreuna cu familia mea ptr. aceasta nefericita intamplare .Agentul de politie mi-a zis ca daca am dreptate si se va vedea la test, ar fi bine sa uit , dar chiar asa sa trec prin aceste emotii si timp pierdut nevinovat ? Nu pot fi pedepsiti si cei care vin cu acuzatii false, mincinoase ? Sa uit totul cum mi-a recomandat agentul de politie ,spunandu-mi ca e bine ca daca sunt nevinovat voi fi mai calit ptr. viata ? Va multumesc anticipat!
Nu sunteti obligat sa faceti testul poligrafic pentru a va dovedi nevinovatia.Si apoi exista infractiunea de denunt calomnios.
Art.259 Cod penal prevede:
(1)Invinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plangere, cu privire la savarsirea unei infractiuni de catre o persoana, se pedepseste cu inchisoare de la 6 la 3 ani.
(2)Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, in sprijinul unei invinuiri nedrepte, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani;
(3) Daca cel care a savarsit fapta declara mai inainte de punerea in miscare a actiunii penale fata de persoana in contra careia s-a facut denuntul sau plangerea, ori impotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plangerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art.76".
Testul la care veti fi supus nu va dovedeste vinovatia sau nevinovatia - deschide calea catre o prezumtie, dar rezultatul testului nu poate fi folosit ca proba impotriva dv. Oricum, e „bine” sa acceptati, dar chiar daca rezultatul e neconcludent sau chiar „vinovat”, nu ar trebui sa cedati si sa platiti. Ce obiect (la care v-ati fi permis sa renuntati) puteati gasi in masina sau avea asupra dv pt a putea sparge parbrizul masinii dnei? Dna – dar si politistii – vor trebui sa caute alte dovezi pt a va gasi „vinovat” (cu sau fara poligraf).
Numai masina prietenului si a dnei erau in zona, implicate – sau nu - in micul ambuteiaj? Daca o alta masina trecea prin zona, depasind masina dnei (si / sau a dv), o piatra de pe drum ar fi putut ajunge sa sparga parbrizul. (pietrisul de pe marginea drumului provoaca asemenea pagube cand e „aruncat” in urma de rotile autovehiculelor – si cu cat e mai mare autovehiculul cu atat mai mari sunt sansele producerii unor asemenea neplaceri. Pt a sparge un parbriz cu un „obiect” trebuie ca forta percutarii sa fie mai mare decat cea a unui brat scos pe geamul unei portiere dintr-o masina care circula fara viteza (sau stationa). Nu in ultimul rand, intrebati-o... unde e obiectul, sau ce crede dumneaei ca ati fi putut folosi...
Dv stiti exact circumstantele producerii ambuteiajului si veti... sti daca ceva din ceea ce am scris se potriveste...