avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Valoare declarare imobil - act de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Valoare declarare imobil - act de vanzare cumparare

Buna ziua! Tatal meu vrea sa treaca apartamentul sau pe numele meu printr-un contract de vanzare cumparare. Din cat am citit pe internet, am vazut ca: "Impozitul datorat se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. In cazul in care valoarea declarata este inferioara acestei valori orientative, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiza, CU EXCEPTIA tranzactiilor incheiate intre rude ori afini pana la gradul al II-lea inclusiv, precum si intre soti, caz in care impozitul se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate." Intrebarea mea este daca putem trece intradevar o suma mica, pentru a nu se plati impozit si taxe notariale prea mari, din moment ce nu este o tranzactie propiu-zisa (suma nu v-a fi incasata de tatal meu)?
Cel mai recent răspuns: gabrinissrl , utilizator 15:29, 16 Ianuarie 2010
Dacă suma tot nu va fi încasată (cu alte cuvinte preţul nu este real, în fapt fiind vorba despre o donaţie), de ce nu încheiaţi un act de donaţie?

Dacă vă temeţi de o eventuală cerere în reducţiune din partea fraţilor după decesul tatălui, atunci aţi judecat greşit crezînd că un contract de vînzare-cumpărare, care îmbracă de fapt o donaţie, vă pune la adăpost. Fraţii şi surorile, terţi faţă de act, vor putea dovedi simulaţia cu orice mijloace de probă.

Liviu S.Bordaş
Va multumesc pentru raspuns. Intradevar, am o sora vitrega si in urma analizarii mai multor posibilitati, am hotarat ca actul de vanzare-cumparare este cel mai indicat. Referitor la pret, nu avem de gand sa trecem unul ridicol de mic, astfel incat sa poata fi contestat actul din acest punct de vedere, ci doar undeva la un sfert din valoarea apartamentului. Sunt totusi usor nedumerit de un fapt, si anume, daca in lege scrie ca in cazul tranzactiilor intre rude, pretul il pot stabilii acestia, de ce mai poate fi contestat ulterior actul daca se declara un pret mic? Din cate am citit, pe scurt, simultatia consta in incheierea concomitenta a doua acte: unul public care nu reflecta vointa reala a partilor, si unul ascuns care corespunde voinţei reale a părţilor şi produce efecte juridice prin care se anihilează în tot sau în parte aparenţa juridică creată prin actul public, simulat. Asa ca nu cred ca ma incadrez la asa ceva.

O ultima intrebare, notarul are voie sa ne refuze daca dorim sa facem intocmai cum scrie in lege, si sa declaram un anumit pret la un imobil? Vorbesc pentru cazul de fata. Va multumesc inca odata.
Chiar nu cunoaste nimeni acest aspect, sau nu doreste nimeni sa comenteze?
Am inteles de la cineva care lucreaza in notariat ca din luna februarie se actualizeaza grila cu pretul apartamentelor, si vor fi preturi mai mici, asa ca ar fi bine ca cei care vor sa faca tranzactii sa mai astepte, ca sa plateasca un impozit mai mic. Tot nu m-a lamurit nimeni insa cu problema mea initiala. Se pare ca va trebui sa intreb pe un alt forum. Eu sunt aprope sigur ca am dreptate, insa mai trebuie si confirmat :D. As mai avea totusi o intrebare daca se nimereste cineva sa citeasca: normele metodologice, se aplica prioritar legii, sau mai bine zis, daca normele metodologice, sunt incomplete, exclud o situatie prevazuta in lege, insa nu interzic expres acea situatie la care se face referire in lege, se aplica acestea, sau legea?
Stimata doamna,
Puteti trece o suma mai mica. Trebuie sa va puneti de acord cu notarul sa nu treceti sub valoarea zonei, deoarece in acest caz, contractul dvs ar putea fi atacat si/sau desfiintat.
Nu va obliga nimeni sa treceti valoarea reala ci cea care este minimul in documentele de evaluare a notarului.
Bafta!
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Ianuarie 2009
ContSters44647, utilizator

Alte discuții în legătură

Transfer de proprietate, posibilitati de anulare contract Dragosbalta Dragosbalta O ruda vrea sa-mi lase mostenire un apartament. Stiu ca vanzarea este inatacabila in instant. Pot sa fac actul pe o suma mult mai mica decat valoarea reala, ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament sub pretul grilei notariale buburuz buburuz Buna ziua, O ruda apropiata a achizitionat in rate un apartament din fondul primariei pe numele meu. Acum isi doreste sa procedam la un act de vanzare ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament, taxe notariale ADINABODESCU ADINABODESCU As vrea sa imi vind apartamentul in care stau.Are 3 camere cf 1 la et.10/10.In grila notarilor am vazut ca pretul este undeva in jur de 38000 euro.Daca eu ... (vezi toată discuția)