avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se redacteaza o cerere de divort?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se redacteaza o cerere de divort?

Suntem casatoriti de 8 ani,si avem un copil in varsta de 6 ani impreuna. Nu avem de impartit nici un bun,locuind in tot timpul casatoriei in casa socriilor,. Acum am decis sa divortez si as vrea sa stiu cum se redacteaza o cerere de divort avand in vedere ca nu am pretenti din partea sotului la absolut nimic,nici macar la pensie alimentara pentru fetita.Mentionez totodata ca eu am o locuinta proprie intr-o alta localitate.Totodata as vrea sa mai mentionez ca am mai inaintat divort ,acum 5 ani, dar dupa ce am avut prima infatisare, am hotarat de comun acord sa incheiem actiunea de divort,spre a mai da o sansa casniciei pentru copil. Nu m-am mai prezentata deloc la tribunal si am primit dupa un timp sentinta de terminare a actiuni judecatoresti.
Cel mai recent răspuns: ContSters241434 , utilizator 02:59, 18 Martie 2012
Ar trebui sa vorbiti cu sotul si daca este de acord cu divortul ati putea sa divortati la notar, este mai elegant si mai usor pentru copil.

Model de actiune de divort adresata instantei:
DOMNULE PRESEDINTE,

Subsemnata…………….., domiciliata in………………., chem in judecata pe………, domiciliata in………….., pentru ca prin hotararea ce o veti pronunta:

- sa declarati desfacuta casatoria incheiata cu paratul la data de ………. si inregistrata sub nr………din……..in registrul de stare civila de pe langa Primaria …….……..din vina paratului;

- sa revin la numele purtat anterior incheierii casatoriei, acela de………(sau sa-mi pastrez numele purtat in timpul casatoriei);

- sa stabiliti locuinta minorului la domiciliul meu și exercitarea autorității părintești (sau exercercitarea autorității părintești în comun) doar de către subsemnata a copilului………., nascut la data de ………..

- sa obligati paratul la plata unei pensii lunare pentru intretinerea minorului in cuantum de ¼ din veniturile pe care le realizeaza, de la data introducerii actiunii si pana la majoratul minorului care să fie indexată cu rata inflației trimestrial conform prevederilor art. 531(2) din Codul Civil;

- sa fie obligat paratul sa-mi acorde intretinere pentru ca ma aflu in nevoie din pricina incapacitatii de munca survenita inainte de casatorie (ori in timpul casatoriei);

Solicit ca paratul sa fie obligat la plata cheltuielilor de judecata pe care le voi face cu acest proces.

Motivele actiunii sunt:

In fapt, sunt casatorita cu paratul de la data de……………, iar din casatorie a rezultat minorul……….., nascut la data de………..

In continuare trebuie enumerate motivele pentru care sotii nu se mai inteleg, se precizeaza daca

sunt despartiti in fapt, de la ce data, cine se face vinovat de destramarea relatiilor de familie, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.

Trebuie aratat sub a cui crestere si ingrijire se gaseste copilul, cine s-a ocupat de educarea si cresterea lui pana la data introducerii cererii de ce să fie stabilita locuinta copilului la dvs.

Se vor indica date privitoare la starea materiala a parintilor in vederea stabilirii pensiei de intretinere.

In cazul in care sotul reclamant este in nevoie si solicita intretinere, trebuie aratat daca incapacitatea sa de munca s-a invit inainte de casatorie ori in timpul acesteia, daca este totala sau partiala, temporara sau permanenta si felul cum o dovedeste.

Daca se cere impartirea bunurilor comune, acestea trebuie enumerate, valoarea fiecarui bun, pentru cazul in care sotul parat contesta existenta unor bunuri.

In situatia in care reclamanta doreste sa poarte numele de familie al celuilalt sot si dupa desfacerea casatoriei, trebuie aratate motivele care justifica aceasta cerere;.


In drept, imi intemeiez actiunea pe dispozitiile art.373 alin.b, 38 alin 1, 379 al.1, 389 alin 2 și 3, art. 398 (sau 297), art. 300 alin 1 si 2 din Codul Civil al României

Pentru dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu acte si proba cu martorii …………… .

Anexez la prezenta actiune, pe care o depun in dublu exemplar, urmatoarele acte: certificatul de casatorie in original, copia certificatului de nastere al copilului minor ………., etc.

Depun taxa de timbru in valoare de si timbrul judiciar in valoare de………………lei.

Data depunerii,

Semnatura,



DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI……………
Ar fi mai putin traumatizant pentru copil sa divortati la notar, ar dura mai putin, iar costurile sunt relativ mici (circa 500 de lei).
Nu puteti renunta la pensia de intretinere pentru minora, pentru ca este dreptul acesteia, dar puteti stabili de comun acord cu sotul cuantumul acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț la notar vylut vylut Buna ziua! Sunt căsătorită de 18 ani, am un copil in vârstă de 16 ani si locuiesc in apartamentul socrilor. Soțul meu este infidel, am luptat pentru ... (vezi toată discuția)
Divort amiabil ContSters245913 ContSters245913 Buna ziua, Suntem casatoriti din 2002, avem o fetita de 8 ani si din nefericire am ajuns in situatia in care nu mai reusim sa ne intelegem ca si un cuplu, ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj. paloma1 paloma1 Buna tuturor, Problema mea este banala, dar pentru un novice destul de complicata: divort si mai ales partaj. Suntem casatoriti de 20 ani si bineinteles in ... (vezi toată discuția)