avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor asupra textelor trimise prin email ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor asupra textelor trimise prin email clienþilor

Buna seara! / Buna ziua!
Supun atentiei dumneavoastra urmatoarele:

In calitate de administrator si unic asociat al unei societati comerciale, acord servicii de consultanta clientilor firmei.
Serviciile nu presupun doar consultanta ci si trimiterea unor texte (creatii proprii de specialitate). Aceste texte iau forma unor cursuri (si pot fi trimise si altor clienti).

Doresc ca pe masura ce aceste texte se aduna, sa le public intr-o carte.
Cum as putea evita (preveni) ca clientii mei sa publice, sa distribuie altor persoane textele pe care le primesc de la mine.
Sa le foloseasca doar in scop personal (pentru imbunatatirea abilitatilor personale sau ale persoanelor din cadrul firmei), doar pentru a fi citite, nu si publicate sau distribuite.

Cu alte cuvinte, ma gandesc la drepturi de proprietate intelectuala ( drepturi de autor )

Care ar fi varianta cea mai ieftina si legala? (avand in vedere ca textele vor in numar mare, de scurta lungime fiecare).
Va rog sa ma indrumati cum ar trebui sa procedez.


Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Martie 2012
anitsirc, utilizator
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 10:22, 27 Martie 2012
Limita dintre plagiat si o lucrare elaborata de cineva este foarte subtire si nu se poate judeca mereu doar cu da, este plagiat sau nu, nu este plagiat. Trebuie facuta o distinctie intre plagiatul voluntar si cel involuntar, care de cele mai multe ori este datorat necunoasterii legilor.
Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe va protejeaza textele scrise chiar si sub forma de e-mail catre clientii dvs. si in conditiile in care mentionati clar ca textele sunt protejate de lege ca si creatie proprie. Pentru linistea dvs. cititi intreaga lege si acordati o atentie deosebita cap. 6 care descrie limitele exercitarii dreptului de autor.
Art. 1
(1) Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice, precum si asupra altor opere de creatie intelectuala este recunoscut si garantat in conditiile prezentei legi.
Acest drept este legat de persoana autorului si comporta atribute de ordin moral si patrimonial.
(2) Opera de creatie intelectuala este recunoscuta si protejata, independent de aducerea la cunostinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei, chiar in forma nefinalizata.
Art. 2
Recunoasterea drepturilor prevazute in prezenta lege nu prejudiciaza si nu exclude protectia acordata prin alte dispozitii legale.

[ link extern ]
Din punctul meu de vedere va puteti proteja in 2 moduri care nu se exclud unul pe celalalt:
- mentionati in fiecare e-mail ca textul respectiv trebuie folosit exclusiv in scop informativ propriu, nu pentru a fi publicat sau distribuit unor terti fiind protejat de legea dreptului de autor.
- sa inregistrati dreptul de autor la Copyright : [ link extern ] /
Personal am primit e-mailuri in care mi se comunica in mod expres ca datele cuprinse sunt confidentiale si altele in care mi se acorda libertatea de a distribui si altora continutul in cazul in care altcineva doreste sa beneficieze de informatiile respective.
L.C.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2012
Laura Ciobeica, moderator
Va multumesc foarte mult! mai ales pentru lege
dreptul de autor nu se inregistreaza Dr. de autor exista prin simplu fapt al creatiei si se dovedeste cu orice mijloc de proba. Nu exista nicio autoritate de stat care sa se ocupe cu inregistrarea dr. de autor.

ecopyright.ro reprezinta un cabinet care da consultanta publicului contra unui onorariu. Ei nu sunt o autoritate a statului.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2012
edipav, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate considera incalcare a drepturilor de autor? tatellah tatellah Buna ziua. Incerc sa clarific o dilema si prin simpla lecturare a legii dreptului de autor nu reusesc sa ma lamuresc. Poate exista aici cineva care a intalnit ... (vezi toată discuția)
Drepturile de autor pentru spectacol televiziune mlLucian mlLucian Din cate am inteles legislatia romana nu poate proteja ideea unui show televizat. Intrebarea mea este daca pot sa inregistrez emisiunea in alta tara pentru a o ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor / contract de colaborare alexandra25 alexandra25 Am realizat pentru un supermarket cateva elemente de grafica. Serviciile mi-au fost platite doar o parte si nu s-a incheiat nici un fel de contract de ... (vezi toată discuția)