avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Se poate considera incalcare a drepturilor de autor?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Se poate considera incalcare a drepturilor de autor?

Buna ziua. Incerc sa clarific o dilema si prin simpla lecturare a legii dreptului de autor nu reusesc sa ma lamuresc. Poate exista aici cineva care a intalnit vreo situatie similara sau care poate sa imi ofere un sfat pertinent. Scriu un roman pentru tineret care se doreste o continuare a aventurilor celebre ale unor eroi dintr-un roman mai vechi. Sa spunem ca noul roman se va chema "din nou cu toate panzele sus", iar personajele sunt tineri care vor si ei sa traiasca aventuri ca si inaintasii lor (unul dintre ei se dovedeste a fi chiar urmas al unuia dintre eroii din romanul Toate Panzele Sus). Intrebarea este: prin asocierea cu celebrul roman, folosirea titlului usor modificat si prin folosirea numelor unor personaje din acel roman se poate considera ca se prejudiciaza cumva drepturile de autor ale autorului Radu Tudoran? Din punct de vedere juridic, este ok sa public aceasta carte sau trebuie sa obtin vreo aprobare? Din legea dreptului de autor inteleg (dar cred ca e interpretabil) ca pot folosi "reproducerea de scurte extrase", ori eu nici macar extrase nu folosesc, ci o idee, amintesc de numele personajelor initiale si folosesc in alta forma titlul initial. Nu transform opera veche si nu fac opere derivate din ea. Romanul meu este complet nou, cu idei si personaje complet noi, dar aminteste de aventurile si personajele din romanul celebru de altadata ( pentru ca tocmai asta e ideea principala a noului roman - sa reinvie vechiul spirit si sa dea posibilitatea si altor tineri sa traiasca aventuri similare).Cred ca mai degraba o initiativa de acest gen nu numai ca nu prejudiciaza opera veche, ci o aduce din nou in atentia publicului si o promoveaza, dar evident asta e parerea mea subiectiva si as fi extrem de recunoscator daca cineva cu experienta in domeniu m-ar putea ajuta cu un sfat pertinent si documentat. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 23:21, 17 Septembrie 2013
Ideile nu au copyright. Chiar admitand ca ar fi plagiat, plagiatul de idei de roman nu constituie infractiune. Drepturi de autor are doar textul. Titlul romanul este protejat doar daca ar fi marca comerciala si ati deschide o firma care face concurenta firmei care a inregistrat marca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Relatia dintre plagiat si copyrighting Alexutu123 Alexutu123 Ma intereseaza care este relatia dintre plagiat si copyrighting si cum ma pot proteja de viitoare probleme. De exemplu daca nu am drepturi de autor inseamna ... (vezi toată discuția)
Limita exercitare drepturi de autor James_JP James_JP Buna ziua, As dori sa deschid un site pe care sa pun rezumatele cartiilor citite, a seminariilor vazute si a unor documentare. Aceste rezumate contin ... (vezi toată discuția)
Drepturile de autor pentru spectacol televiziune mlLucian mlLucian Din cate am inteles legislatia romana nu poate proteja ideea unui show televizat. Intrebarea mea este daca pot sa inregistrez emisiunea in alta tara pentru a o ... (vezi toată discuția)