avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... dreptul de a fi ales
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

dreptul de a fi ales

Buna ziua
Va rog frumos sa ma ajutati ! Am o mare dilema : pina la urma daca o persoana este trimisa in judecata la Inalta Curte , acuzat de marturie mincinoasa intr un dosar de SANTAJ, aceasta mai are dreptul sa candideze la functia de primar ? Si daca este ales totusi primar ce se intimpla apoi !!
Multumesc !
:">
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 00:50, 18 Martie 2012
„Nevinovat până la dovedirea vinovăției” ( in originalul „innocent until proven guilty” ) spunea Wiliam Garrow in 1791.
Deci pana nu exista o sentinta care sa spuna ca este vinovat se va prezuma ca este nevinovat si deci poate candida linistit la orice functie publica dorește.
Ulterior, daca va fi condamnat mandatul de primar va inceta.
Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Dar daca esti condamnat cu suspendare?Am auzit de cazuri in care persoana in cauza nu a fost afectata.Este perfect legal?
Nu are nicio importanta felul in care pedeapsa se executa (daca este cu suspendare sau cu executare), de esenta este faptul ca a fost condamnat, in consecinta vinovat de savarsirea infractiunii.
Se poate candida,pana nu exista o hotarare definitiva.
Am vazut cazuri de parlamentari la TV care au condamnari cu suspendare dar ei au functiile in continuare si nu se atinge nimeni ne ei.Daca nu ma insel chiar ieri a fost o astfel de emisiune pe un post unde se vorbea de acest fapt.

Alte discuții în legătură

Un cetatean roman poate candida la alegerile locale daca a fost condamnat definitiv? dragandaniel dragandaniel Buna ziua ,va rog sa-mi spuneti daca o persoana romana poate candida la alegeri locale pentru functii de consilier sau primar daca are condamnari penale ... (vezi toată discuția)
Ce ati face in urmatoarea situatie? ContSters304069 ContSters304069 Sa presupunem ca ati fi judecator. Inculpatul nu isi recunoaste vina si studiati probele din dosar. Dupa analizarea probelor estimati probabilitatea ca ... (vezi toată discuția)
Buna,doresc si eu sa stiu ce mi se poate intampla un om simplu un om simplu Am fost angajat la o firma de distributie pe postul de agent rezerva si dupa circa o saptamana agentul cu care am fost pe teren in ziua respectiva a iesit in ... (vezi toată discuția)