Buna ziua.
Parintii sotului meu au cumparat un apartament cu 3 camere in Iasi in 1979. Pe actul de proprietate sunt trecuti amandoi. Socrul meu a decedat in 2004,iar sotul meu mai are inca 2 surori si un frate.Momentan doar soacramea locuieste in acel apartament. Noi stam in chirie deoarece nu ne intelegem deloc cu ea. Ne-am hotarat sa deschidem succesiunea prin avocat,speram luna viitoare daca facem rost de bani pt avocat si pt evaluator am inteles ca trebuie. Apartamentul valoreaza cam 32.000 euro. Vroiam sa va intreb cam ce suma din valoarea apartamentului ar trebui sa ii revina sotului meu? Cine plateste cheltuielile de judecata?
Sunt sanse sa nu primim nici un ban de la apartament? si in ce conditii?Daca ceilalti nu vor sa ne plateasca partea sotului de la acest apartament cum se procedeaza si in cat timp de la pronuntarea sentintei ar trebui sa primim banii?Multumesc frumos!
Soacra are cea mai mare cota din ap. Sotului dvs i s-ar cuveni cam 9 % din valoarea la care va fi evaluat ap din care vi se pot scade cheltuieli facute cu intretinerea ap ( reparatii, imbunatatiri, impozit). Va va costa mai mult decat veti lua, poate ar fi mai bine sa dezbateti mostenirea dupa ambii parinti cand soacra nu va mai fi
soacrei dumneavoastra ii revine din apartament o cota de 5/8 iar restul de 3/8 se imparte in mod egal la copii, respectiv cate 3/24=1/8 fiecare. Costurile cu dezbaterea succesiunii la instanta va vor ajunge destul de mult (se plateste taxa de timbru la valoarea succesiunii respectiv 1/2 din apartament), insa aceste costuri se vor imparte prin hotarare la toti mostenitorii in functie de cota fiecaruia. Problema este ca si dupa moartea soacrei dumneavoastra v-a trebui sa dezbateti din nou succesiunea fie la instanta fie la notar, iar costurile sunt aproximativ la fel sau mai mici la instanta, in functie de modalitatea in care se incheie dosarul. SI acum in acest dosar de partaj daca incheiait o tranzactie costurile dumneavoastra se reduc considerabil. Depinde cum reusiti sa mediati problema. Ideea este ca soacra dumneavoastra avand o cota majoritara (in calitate de proprietar si de mosteniror) va obtine atribuirea apartamentului iar copiii vor primi sulte raportate la cotele lor. Sfatul meu este sa dezbateti succesiunea dupa ce decedeaza si soacra si mai bine apelati atunci al un avocat. Sigur finalitatea va fi alta, cine stie cum va intelegeti cu fratii.
Subscriu la sfaturile pe care le-ati primit mai sus, soacra are jumatatea ei din apartament, plus un sfert din jumatatea sotului sau decedat, iar copiilor le revin trei sferturi din jumatatea tatalui lor (cota care se imparte egal la toti 4), deci cel mai bine ar fi sa dezbateti ambele succesiuni atunci cand si soacra va deceda si sa rezolvati situatia juridica a intregului apartament.
Buna ziua. Multumesc pentru raspunsuri si sfaturi.
Vroiam sa va mai intreb: soacra mea poate sa isi lase partea ei numai unuia dintre fii acum fara ca sucesiunea sa fie facuta? sau numai dupa ce se face succesiunea partea ei o poate da cui vrea.Daca noi deschidem succesiunea acum cat ea traieste sotul meu poate primii banii pt partea lui de mostenire? si cine ar trebui sa ii dea? exista riscul ca sotul meu sa nu primeasca nimic daca deschide succesiunea cat soacra mea traieste?(daca da, in ce conditii?).
Multumesc!