buna seara!problema mea este urmatoarea:in anul 2001 impreuna cu viitorul meu sot am decis sa cumparam un teren si sa ridicam o casa.Avand in vedere ca lucram in strainatate,nu am putut fi prezenti la cumpararea terenului si s-a ocupat de toate soacra mea,punand ca proprietar doar pe sotul meu,atunci nefiind inca casatoriti.Au inceput lucrarile cu casa,s-a ridicat un prim nivel si in 2003 dupa nunta s-a mai ridicat altul.cum ar trebui sa procedez sa fiu si eu pe acte la pamant si casa?!ce solutii am acum cu Noul Cod Civil?mi s-a recomandat o declaratie de recunoastere din partea sotului meu:ce parere aveti?sau se poate face vanzare-cumparare intre soti?bineinteles as dori ceva irevocabil!va multumesc mult A.R
Puteti , de comun acord, sa alegeti schimbarea regimului matrimonial, din acela al comunitatii legale( unde bunurile proprii ale unuia dintre soti ramaneau proprii , daca erau dobandite anterior casatoriei) , cu regimul comunitatii conventionale, incluzand in comunitatea de bunuri si bunurile proprii ale unuia dintre dvs. sau ale ambilor soti.Pentru acest demers va adresati notarului .
Este posibila si vanzarea intre soti ,conform noilor reglementari .Vanzarea , de principiu , este irevocabila ,insa donatia poate fi revocata in timpul casatoriei.
Printr o declaratie nu se poate translata un drept de proprietate. Incheiati o conventie matrimoniala sub regimul comunitatii conventionale si prevedeti in acea conventie matrimoniala ca atat terenul cat si Casa vor deveni bunuri comune in cote de 1/2 pentru fiecare sot.
aceasta conventie se face tot la notar?!deci as putea exclude vanzarea-cumpararea intre soti?!cum nu avem copii,deocamdata ,dar este un subiect de cearta cam des,as vrea sa fiu mai linistita din punctul de vedere al casei,sa nu mi se dea "cu sutul in fund"dupa toti anii acestia in care am muncit impreuna si initial nimeni nu avea nimic!ma scuzati ca va plictisesc cu problema mea si va multumesc anticipat
Da, daca incheiati oconventie matrimoniala nu va mai fi necesara o alta modalitate de transmitere a dreptului de proprietate, intrucat bunul va fi comun de la momentul inchieeerii conventiei.La notar mergeti pentru a rezolva problema.