avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de concediu de maternitate si de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de concediu de maternitate si de concediu pentru cresterea copilului?

Buna seara,
Revin cu o noua intrebare si va multumesc, totodata, pentru raspunsul oferit anterior. De data aceasta as dori sa stiu, daca in situatia in care se intampla sa raman insarcinata, fiind angajata cu CIM pe per. determinata de 12 luni si pe parcursul sarcinii acest contract expira, iar angajatorul nu doreste sa mai prelungeasca contractul, mai beneficiez de concediul pre/post natal si de indemnizatia aferenta? Precizez ca am continuitate de peste 7 ani in campul muncii.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mirunab , utilizator 22:39, 18 Martie 2012
Nu conteaza vechimea in munca. Conteaza sa aveti venituri realizate in cele 12 luni anterioare nasterii copilului.
In cazul dvs., cele 12 luni pot fi o parte din cele cu CIM determinat si o parte cu somajul la care veti avea dreptul daca nu se continua CIM determinat.

OUG nr.111/2010:
ART. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitãţi independente, venituri din activitãţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de urmãtoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la un an, precum şi de o indemnizaţie lunarã;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunarã.
(2) Indemnizaţia lunarã prevãzutã la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai micã de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizaţia lunarã prevãzutã la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai micã de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei.
(4) Pentru copilul cu handicap concediul pentru creşterea copilului se acordã pânã la împlinirea de cãtre acesta a vârstei de 3 ani, iar indemnizaţia aferentã se acordã în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai micã de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.
(5) Cele 12 luni prevãzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre urmãtoarele situaţii:
a) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilitã conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevãzute de actele normative cu caracter special care reglementeazã concedierile colective;
b) s-au aflat în evidenţa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncã, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea acordãrii indemnizaţiei de şomaj;
c) au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
j) se aflã în perioada de 3 luni de la încetarea unui contract de muncã pe duratã determinatã şi începerea unui alt contract de muncã pe duratã determinatã, aşa cum este aceasta definitã de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
(7) Opţiunea beneficiarului prevãzutã la alin. (1) se exprimã în scris, pe bazã de cerere, şi nu poate fi schimbatã pe parcursul acordãrii drepturilor.
Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2012
ana-cer, moderator
OUG nr.111/2010: ART. 2 (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011.... pot beneficia opţional de urmãtoarele drepturi - "optional" asta inseamna ca angajatorul poate decide sa nu acorde drepturile cu pricina? Pana recent am lucrat pe CIM per. neterminata, dar din cauza falimentului declarat al firmei initiale, angajatorul isi continua activitatea, "sugerandu-ne" sa acceptam inscrierea in noua firma cu CIM pe per determinata. Astfel, continuitatea celor 12 luni de realizare de venituri exista fara vreo pauza intre cele doua contracte.
Optional inseamna ca puteti alege din cele doua variante de concediu pentru cresterea copilului: cea de 1 an sau cea de 2 ani.

Sa aveti mare grija cu cele 12 luni, sa aveti venituri realizate, chiar daca veti avea vreo intrerupere de cateva zile, nu conteaza, per total luna sa aveti ceva lucrat si venitul corespunzator. Venitul poate fi si indemnizatia de somaj, daca veti ajunge la ea.
@mirunab,

"mai beneficiez de concediul pre/post natal si de indemnizatia aferenta? "

Daca vorbiti despre concediul pre si post natal,va referiti la concediul de maternitate de 126 de zile,nu la concediul de crestere si ingrijire copil,reglementat de OUG111/2010.
Veti putea beneficia si de acest concediu si de indemnizatie aferenta, atat daca intrati in acest concediu inainte de expirarea cim ului ,dar intre timp intervine incetarea de drept a cim prin expirarea termenului pt. care a fost incheiat contractul,respectiv 12 luni,cat si daca concediul va incepe dupa expirarea cim,in ambele cazuri indemnizatia va va fi platita de catre Casa de Sanatate.

Prima situatie este reglementata de art.93 din Norme60/32/2006:

ART. 93
(1) Drepturile la concedii şi indemnizaţii care s-au născut anterior situaţiei de încetare a activităţii angajatorului sau înainte de expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate

A doua situatie este reglementata de art.43Norme60/32/2006:

(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

(2) De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de angajatori sau de asimilaţii acestora
Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2012
ContSters136493, utilizator
multumesc pt. raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina si contractul pe perioada determinata cretu01 cretu01 Buna! De ceva vreme tanjesc dupa minunea de a avea un copil. Eu lucrez de 1 an la o companie nationala si am contract de munca pe perioada determinata (2 ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizaþie pentru crestere copil? nicoadriana nicoadriana Lucrez la o fabrica din data de 24.09.2013 si am contractul pana in data de 30.09.2014 si sunt însărcinată in data14 saptamani.ar trebui sa nasc prin 28 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil de durata de 2 ani AKANTHA09 AKANTHA09 Buna ziua, sunt gravida in 23 de saptamani, am semnat contractul de munca pe data de 06-11-12. Data prevazuta pentru nastere este 23-10-13. intrebarile ... (vezi toată discuția)