avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am calculat corect cuantumul taxei judiciare de timbru?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Am calculat corect cuantumul taxei judiciare de timbru?

Am solicitat 500 lei pentru care am achitat o taxa de timbru de 56 de lei
Aparent nu, timbrul judiciar care-mi trebuia nu-l aveau la posta
Pentru curiozitatea mea matematica, de ce in juridic:

b) între 51 lei şi 500 lei - 6 lei + 10% pentru ce depăşeşte 50 lei;

se traduce in 51 de lei pentru 500 de lei si nu 56 de lei?

6 lei + 500*10% = 6 + 50 = 56!?
Mod de calcul:
10% pentru ce depaseste 50 inseamna 450 lei ( adica 500 suma solicitata -50=450)
10 % din 450=45 plus 6 lei =51 lei.
Am inteles. Oare de cat timp se chinuie lumea sa vina cu interpretarea aceasta :))

Legea nu spune "pentru ce depaseste", adica putandu-se interpreta strict pe intervalul cantitativ dintre 50 si limita superioara, dar si pe toata suma, adica daca ar fi sunat legea cu "pentru ce depaseste", ar fi fost ambiguu. Se foloseste interpretarea dintai fiindca logic nu-ti convine sa platesti mai mult, insa in realitate se poate interpreta in mai multe feluri.

Legea nu e ambigua insa, doar nu e aplicata, calcata in picioare, strambata s.a.m.d.
... si suna asa de fapt:

Legea 146/1997, actualizata 2011, privind taxele judiciare de timbru

Art. 2.-(1)Actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti, se taxeaza astfel:
b)intre 51 lei si 500 lei - 6 lei + 10% pentru ce depaseste 50 lei;

Adica daca ai cerut 500 lei, te incadrezi la litera b) si platesti, cum se explica dupa liniuta ce denota ca urmeaza o asociere, o explicatie (nu un minus), asadar 6 + 50 = 56

De curiozitate. Toate procesele in civil se calculeaza cum spuneti dvs? Fiindca atunci toti care au platit mai putin au participat intr-un proces a carei sentinta este ilegala (fiindca termenele si taxele "in justitie", desi fara legatura cu justitia, se aplica fascist, si drept dovada, ar trebui sa se aplice si unitar) - fiindca asa spune legea, ca neplata taxelor se sanctioneaza cu anularea cererii, si prin urmare nu poate exista o sentinta in baza unei cereri ilegale.

Interesant...
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
masayoshi, utilizator
Stimat forumist,

Fără supărare, dar nu consider că problema merită atâtea discuții, având în vedere cuantumul sumei pe care doriți să îl discutați.

Nu este nici un bai, ca să folosesc o vorbă consacrată, dacă plătiți 56 de lei în loc de 51.
Presupun că, mai degrabă, procesul în sine merită atenția dvs.

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru-pretentii civile din cauze penale. misumotanu49 misumotanu49 In situatia in care s-a dat o solutie de scoatere de sub UP pe motiv de 18 ind.1 (8 zile ingr.medicale) si latura civila a ramas nesolutionata iar partea ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru - cum este corect? rel222 rel222 Problema este urmatoarea: am un contract in valoare de 55.000 euro, achitat integral, pe care trebuie sa il reziliez si sa-mi recuperez in instanta 48.000 ... (vezi toată discuția)
Taxa judecatorie mars_on_line mars_on_line care este taxa de timbru la valoarea de 2759 ron ? multumesc (vezi toată discuția)