avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarizare intarziata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarizare intarziata

Buna seara, va rog daca poate cineva sa ma lamureasca intr-o problema ce tine de salariu.

Lucrez la o firma din data de 27.10.08 si deabea astazi (20.11.08) am primit plata pe zilele lucrate in luna oct.
Tot astazi mi sa comunicat ca salariul pe luna noiembrie imi va fi acordat deabea in data de 02.01.2009.
Intrebarea mea este cat timp are angajatorul la dispozitie dupa incheierea lunii sa-mi acorde drepturile salariale.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 22:36, 29 Noiembrie 2008
In conformitate cu dispozitiile din Codul muncii, privind plata salariului, in cazul dvs. angajatorul trebuie sa respecte urmatoarele:
Art. 161.
(1) Salariul se plăteşte în bani cel puţin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz.
(2) Plata salariului se poate efectua prin virament într-un cont bancar, în cazul în care această modalitate este prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Plata în natură a unei părţi din salariu, în condiţiile stabilite la art. 160, este posibilă numai dacă este prevăzută expres în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă.
(4) Întârzierea nejustificată a plăţii salariului sau ne plata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Daca ati semnat contractul individual de munca verificati care este data platii salariului, tinand seama ca se achita salariul pentru munca prestata in luna anterioara. Pentru intarzierea nejustificata a platii salariului va puteti adresa instantei de judecata, in temeiul legal de mai sus.
Dyablo2408 a scris:

Buna seara, va rog daca poate cineva sa ma lamureasca intr-o problema ce tine de salariu.

Lucrez la o firma din data de 27.10.08 si deabea astazi (20.11.08) am primit plata pe zilele lucrate in luna oct.
Tot astazi mi sa comunicat ca salariul pe luna noiembrie imi va fi acordat deabea in data de 02.01.2009.
Intrebarea mea este cat timp are angajatorul la dispozitie dupa incheierea lunii sa-mi acorde drepturile salariale.

In practica, salariul pe luna octombrie se primeste in luna noiembrie.
In luna ianuarie dvs ar trebui sa primiti salariul pe luna decembrie si nu pe cel aferent lunii noiembrie.
In c.i.m. sunt trecute datele in care veti primi salariul.
Pentru intarzierea platii salariului aveti posibilitatea de a va adresa ITM-ului sau instantei de judecata.
Acceasi problema o intampin si eu cu firma Aldanet SRL din Baia Mare. Aici la solicitarea repetata privind plata salariului pentru luna Octombrie mi s-a raspuns constanta ca nu au bani si nu pot plati salariul. Am sunat la ITM Maramures mi-au raspuns foarte "dragut": sa mai am putina rabdare ...?!? firma ma va plati in cele din urma ...
Aflu acum de la colegii mai vechi din firma ca este o practica curenta si ca nu poti decat sa te conformezi sau sa-ti cauti de lucru.
Ce-i de facut? Exista vre-un formular pentru plangerea scrisa la ITM? Daca depun plangerea in cat timp am sanse sa-mi primesc banii? Nu de alta insa la banca degeaba le comunic problema mea ... nu cred ca vor fi ingaduitori cu plata ratelor. Idem Electrica, E-on Gaz etc.
Nu exista formular tipizat pentru depunerea unei sesizari la ITM. Sesizarea trebuie sa contina datele de identificare ale dvs, datele de identificare ale angajatorului si neregulile savarsite de catre acesta referitoare la relatiile de munca, sanatatea si securitatea in munca etc.
Cu angajatorul mentionat mai sus am ajuns in instanta deoarece in urma sesizarii la ITM nu s-a intamplat nimic ...:(
Ce se intampla cu relatia de munca atata vreme cat suntem in instanta cu un conflict de munca??? Trebuie sa ma prezint la serviciu sau nu?

Alte discuții în legătură

Contraventie pentru nesemnarea statelor de plata ContSters230435 ContSters230435 Buna ziua, va supun atentiei urmatoarea probleme nerezolvata (de mine): conform Art. 168. — (1) Plata salariului se dovedește prin semnarea statelor ... (vezi toată discuția)
Buna ziua vin si eu cu o intrebare daca se poate sa ma ajutati ... mustafa trk mustafa trk buna ziua vin si eu cu o intrebare daca se poate sa ma ajutati lucrez la o firma de 1 an de zile si luna aceasta nu miam primit salariu au trecut 8 zile ... (vezi toată discuția)
Intarzieri in plata salariului ghe_o ghe_o Am o intrebare in legatura cu ziua de plata a salariului.Trebuia sa i-au banii pe 25.07.2013 si nici azi 14.08.2013 nu am primit nimic.Intrebare mea este ce se ... (vezi toată discuția)