avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor Inginer cu master in contabilitate
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

Inginer cu master in contabilitate

Buna seara,

Un inginer poate sa faca master in ASE si sa devina astfel economist cu drept de a se angaja director economic si de a semna bilantul contabil? Ma intereseaza doar puncte de vedere legale.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 18:28, 23 Septembrie 2012
Legal nu aveti aceasta posibilitate. Esentiala este obtinerea diplomei de licenta. Sustinerea licentei este cea care confera calitatea de economist (absolvent stiinte economice).
Masterul este doar o etapa de pregatire postuniversitara, un fel de specializare. Cititi orice norma legala. Uite, exemplu, legea 51/1995 privind profesia de avocat precizeaza ca cel care poate accede in profesie trebuie sa fie licentiat in drept (nu master). La fel in magistratura, la fel in psihologie sau orice alta profesie din aceasta lume. Mi se pare ciudat ca dupa ce ati petrecut 5 ani intr-o facultate nu ati reusit sa intelegeti acest lucru.
M-am mai documentat si eu si am aflat ca intradevar asa este. Era normal sa imi pun intrebarea avand in vedere ca am avut multi colegi specializati intr-un domeniu si care au urmat studii de master in cu totul alt domeniu. Mai mult decat atat cunosc pe cineva care a profesat doar pe baza masterului. Acum am vazut ca lucrurile s-au schimbat si cel putin in cazul studiilor de master economic, acestea nu se mai pot face acum decat in continuarea ciclului I de studii economice.
Dar ma indoiesc ca se poate profesa pe baza masterului atata vreme cat legea precizeaza conditii de studii de licenta. Si eu pot face un master la psihologie (am dreptul asta, am terminat studii superioare), dar asta nu inseamna ca am dreptul sa imi deschid cabinet de psiholog. Aia o pot face doar daca am licenta. A, ca un angajator privat decide sa ma angajeze ca programator (daca fac un master in IT) desi eu sunt jurist, e altceva. Intra putin in legislatie si vezi ce conditii sunt cerute pentru a fi contabil, expert contabil, cauta functia de director economic in COR.
buna ziua, oricum nici cu licenta luata in domeniu nu se poate face prea multe. importante sunt acreditarile de la institutile de specialitate. spre ex degeaba am terminat fac de stiinte economice, specializarea contabilitate , pt ca daca nu am autorizatie ceccar tot nu pot semna bilanturi. banuiesc ca e la fel si in drept. degeaba am fac de drept daca nu sunt membru al baroului nu pot practica avocatura. ma insel? sau se poate sa obtineti autorizatie ceccar pt a fi contabil autorizat urmand pasii impusi de aceasta institutie si fara sa fi urmat vreo fac in domeniul economic.
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2012
andrea_sb, utilizator
andrea_sb a scris:

spre ex degeaba am terminat fac de stiinte economice, specializarea contabilitate , pt ca daca nu am autorizatie ceccar tot nu pot semna bilanturi.


Daca administratorul va imputerniceste sa semnati bilantul societatii, Dvs. aveti dreptul de a-l semna .
Situatiile financiare pot fi semnate numai de:
- directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie (potrivit legii);
- persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale CECCAR.
Ultima modificare: Duminică, 23 Septembrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de semnatura emateiu emateiu Buna.Sunt economist intr-o firma de un an si ceva...am terminat \"finante-banci\" si master in \"audit si convergenta contabila\"...ce conditii ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Contabil autorizat JuliaHavadi JuliaHavadi Bun Ziua! Am terminat liceul la specializarea de economie si am terminat si facultatea de stiinte economice si gestiunea afacerilor cu diploma de ... (vezi toată discuția)
Studii superioare necesare pentru contabili Cont Expert 4972 MBM Cont Expert 4972 MBM Buna ziua, Am o problema daca ma puteti ajuta cu un raspuns va rog mult..... Sunt angajata la o firma cu contract individual de munca in timp normal de 8 ore ... (vezi toată discuția)