avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Isi poate rezerva o banca dreptul de a bloca contul si ...
Discuție deschisă în Executare silită

Isi poate rezerva o banca dreptul de a bloca contul si a retine cardul utilizatorului?

Buna ziua! Eu am o problema. Eu am facut un contract pentru un card de debit cu o banca din Romania. In perioada noiembrie- decembrie 2011 mi-am depus o suma de bani pe acest card (200-350 ron, nu imi amintesc exact suma). La cateva luni dupa ce am facut acest transfer, am primit un mail in care mi s-a zis ca se apropie perioada de scadenta a cardului, fiind rugat sa ma prezint la sediul bancii pentru ridicarea noului card.Cand m-am prezentat la sediul bancii pentru rudicarea cardului, mi s-a spus ca, contul mi-a fost blocat pentru neplata unor sactiuni contraventionale ( amenzi politia rutiera). Mi s-a spus ca nu imi pot ridica cardul pana cand nu imi platesc amenzile, contul fiind deblocat in urma platii efectuate. Va rog sa ma ajutati! Ce pot sa fac sa imi recuperez banii?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 06:35, 20 Martie 2012
Nu puteti face nimic pentru a va recupera banii. Trebuie sa intrebati la Administratia Financiara care este cuantumul amenzilor de plata. Daca suma este mai mare decat ceea ce ati avut pe card, achitati diferenta si contul va fi deblocat dupa ce faceti dovada integrala a debitului printr-o adresa de la Finante. Se pot executa datoriile prin poprirea sumelor de bani aflate in conturile bancare sau de pe card.
Sunt supuse executarii silite prin poprire, potrivit legii, orice sume urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si in valuta, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, detinute si/sau datorate cu orice titlu debitorului de catre terte persoane sau pe care acestia le vor datora si/sau detine in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente.

Poprirea nu este supusa validarii, in cazul Codului de procedura fiscala, asa cum se procedeaza in cazul popririi prevazuta de Codul de procedura civila. Este o masura foarte importanta deoarece se simplifica si se accelereaza executarea silita, cunoscand ca procedura judiciara prevazuta de Codul de procedura civila este de durata .

In cazul sumelor urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati in valuta, bancile sunt autorizate sa efectueze convertirea in lei a sumelor in valuta, fara consimtamantul titularului de cont, la cursul de schimb afisat de acestea pentru ziua respectiva.
Poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau persoane juridice se infiinteaza de catre organul de executare printr-o adresa care va fi trimisa prin scrisoare recomandata, cu dovada de primire, tertului poprit, impreuna cu o copie certificata de pe titlul executoriu.

Totodata va fi instiintat si debitorul despre infiintarea popririi. Tertul poprit este obligat ca, in termen de 5 zile de la primirea comunicarii ce i s-a facut prin scrisoarea recomandata, sa instiinteze organul de executare daca datoreaza vreo suma de bani cu orice titlu debitorului.
Poprirea se considera infiintata la data la care tertul poprit, prin instiintarea trimisa organului de executare, confirma ca datoreaza sume de bani debitorului sau la data expirarii termenului de 5 zile mentionat mai sus .
Tertul poprit este obligat ca, de indata, dupa infiintarea popririi sa faca retinerile prevazute de lege si sa vireze sumele retinute in contul indicat de organul de executare, comunicand totodata in scris despre existenta altor creditori.
In cazul in care sumele datorate debitorului sunt poprite de mai multi creditori, tertul poprit ii va anunta in scris despre aceasta pe creditori si va proceda la distribuirea sumelor potrivit ordinii de preferinta prevazute de art. 166 Cod procedura fiscala.
In scopul stingerii creantelor fiscale debitorii detinatori de conturi bancare pot fi urmariti prin poprire asupra conturilor bancare. In acest caz, o data cu comunicarea somatiei si a titlului executoriu, facuta debitorului potrivit art. 43 din Codul de procedura fiscala, o copie certificata de pe acest titlu va fi comunicata bancii la care se afla deschis contul debitorului. Despre aceasta masura va fi instiintat si debitorul.
In masura in care este necesar, pentru achitarea sumei datorate la data sesizarii bancii, sumele existente, precum si cele viitoare provenite din incasarile zilnice in conturile in lei si in valuta sunt indisponibilizate. Din momentul indisponibilizarii, respectiv de la data si ora primirii adresei de infiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti, bancile nu vor proceda la decontarea documentelor de plata primite, respectiv la debitarea conturilor debitorilor, si nu vor accepta alte plati din conturile acestora pana la achitarea integrala a obligatiilor fiscale, cu exceptia sumelor necesare platii drepturilor salariale.


[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Blocare conturi de catre administratia financiara alexcri77 alexcri77 Buna ziua in data de 15.10.2010 am primit o instiintare(recomandata,cu semnatura) cum ca toate conturile (cel de salariu si credit) au fost blocate datorita ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite - deblocare cont anotherone anotherone Buna seara. Am primit o notificare prin care mi s-a pus poprire pe contul bancar. Motivul? Amenda ratb in valoare de 250 lei. Am depus suma respectiva pe ... (vezi toată discuția)
Retinere din salar Mihaelay2012 Mihaelay2012 Buna ziua,vreau sa fiu lamurita in legatura cu urmatoarea problema:un credit bancar luat acum 4 ani,care in momentul de fata este platit prin retinere din ... (vezi toată discuția)