avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj succesoral

Buna ziua!

Am şi eu o mica nelamurire cu privire la cota ce se cuvine sotiei supravietuitoare în raport cu nepoţii defunctului, acestia fiind in numar de patru, mentionand totodata faptul ca au existat doi fii, acestia fiind predecedati, unul neavand nici un copil iar cel de-al doilea având patru copii.
Care sunt cotele ce revin fiecărui nepot în raport cu sotia supravietuitoare a defunctului?
Mentionez ca intreaga masa succesorala o constituie un imobil cu doua camere, imobil ce are calitate de bun comun al ambilor soti achizitionat pe timpul casatoriei, imobil în care locuieste sotia supravietuitoare inca de la achizitionarea acestuia pana in prezent.
Un alt element important al cazului expus este acela ca au trcut 8 ani de la data decesului sotului, nefiind deschisa sucesiunea in termenul legal.
În raport cu situatia de fapt ar exista posibilitatea inlaturarii nepoţilor de la mostenire, invocand exceptia neacceptarii in termen a moşteniriii atat exprese cat şi tacite? binenteles bazandu-ne pe probe în acest sens ce dovedesc real posibilitatea sancţionarii acestora prin prescriptie?

va multumesc anticipat tuturor specialistilor in domeniu pentru un eventual raspuns!


Cel mai recent răspuns: gabiano , utilizator 19:21, 21 Noiembrie 2008
Succesiunea a fost deschisă. E adevărat că nu în termen legal, ci în mod firesc, aşa cum se deschide orice succesiune: prin moarte.

Nu a fost deschisă dezbaterea succesorală, ceea ce e cu totul altceva.

Fiul predecedat fără posteritate (fără copii) nu are de către cine să fie reprezentat. Copiii celuilalt fiu predecedat vin la succesiune prin reprezentarea tatălui lor, deci, teoretic, culeg 3/4 din masa succesorală (cît ar fi cules tatăl lor dacă ar fi fost în viaţă). Pentru a putea culege moştenirea, trebuia ca ei să opteze în termenul de 6 luni de la deschiderea succesiunii. Neexercitarea dreptului de a accepta succesiunea îi face străini de succesiune, deci nu pot culege nimic. În schimb, dacă există moştenitori din alte clase care pot dovedi acceptarea în termen a succesiunii, vor culege, în funcţie de clasa din care fac parte, cota de moştenire stabilită de lege, în concurs cu soţia supravieţuitoare.

Dacă nu există alţi acceptanţi, soţia culege întreaga avere lăsată de defunct.

Liviu S.Bordaş

PS Soţia supravieţuitoare nu trebuie să dovedească decît un lucru: că a acceptat succesiunea. Nu este chemată să dovedească faptul că nepoţii nu au acceptat-o, ci aceştia trebuie să facă dovada acceptării. Eventual, soţia poate combate probele acestora, dar nu trebuie să dovedească neacceptarea de către ei. Poate sta pasivă din acest punct de vedere, cerînd nepoţilor să-şi dovedească, dacă pot, calitatea de acceptanţi.
Ultima modificare: Vineri, 21 Noiembrie 2008
themis, utilizator
Va multumesc mult pentru raspuns, dar si pentru corectare!

Nu exista alti acceptanti ci numai cei patru nepoti, întelegand din raspunsul dumneavoastra ca numai sotia supravietuitoare poate culege mostenirea lasata de defunct, demonstrand in instanta acceptarea acesteia.

Faptul ca dumneaei a platit impozitul la primarie, a locuit pe intreaga perioada în acel imobil, intrtinandu-l din mica sa pensie poate fi considerata o acceptare tacita!

Numai ca la acest moment, în calitatea dumneaei de reclamant mai trebuie sa faca dovada prin expertiza a imobilului?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune imobil va rog analizați acest caz atipic: c este ... ABANA1 ABANA1 Succesiune imobil Va rog analizați acest caz atipic: C este proprietarul în cota de 1/1 al unui imobil C decedeaza. La deschiderea succesiunii după ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor ContSters115731 ContSters115731 Tatal meu a murit in urma cu doi ani si am ramas patru frati si mama noastra.A m vrea sa facem certificatul de mostenitor si as vrea sa stiu daca avem toti ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesoriala cimpyvl cimpyvl in cazul in care dupa moartea defunctului cum trebuie sa procedeze vaduva pt dezbaterea succesoriala in cazul in care are un bun imobil pt a ramane ... (vezi toată discuția)