avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... vreau lichidare la zi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

vreau lichidare la zi

am o problema , va rog sa ma ajutati . lucrez la o firma de conf de 1an si cateva luni ,sefa mea mia facut o diploma de calificare (aveam 1 da zicea ca nu e buna) mia facut niste acte iar eu nu lea citit cu atentie si am semnat cand mi-am dat seama ce era a fost prea tarziu .Am semnat 3 ani in firma ei ......daca plec de la firma platesc de 3 ori cursul . Vreau sa plec da nu vreau sa i dau bani . Din cate am inteles trebuie sa imi dea ea o hartie si cu aia ma pot angaja in alta parte cea ce mi frica ca nu mio va da pana nu i dau bani . Oare cu 3 nemotivate ce rezolv ??? MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: anastasia_virusz , utilizator 19:45, 22 Martie 2012
Daca ati semnat actul aditional la contractul de munca, nu mai aveti ce face. Si daca va concediaza tot trebuie sa platiti contravaloarea cheltuielilor de formare profesionala efectuate cu dvs., dar nu de 3 ori, ci proportional cu perioada ramasa nelucrata din cei 3 ani prevazuti.
Aveti grija pe viitor ce semnati.

Codul muncii:
ART. 198
(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionalã, în condiţiile art. 197 alin. (1), nu pot avea iniţiativa încetãrii contractului individual de muncã pentru o perioadã stabilitã prin act adiţional.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncã în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionalã, precum şi orice alte aspecte în legãturã cu obligaţiile salariatului, ulterioare formãrii profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncã.
(3) Nerespectarea de cãtre salariat a dispoziţiei prevãzute la alin. (1) determinã obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregãtirea sa profesionalã, proporţional cu perioada nelucratã din perioada stabilitã conform actului adiţional la contractul individual de muncã.
(4) Obligaţia prevãzutã la alin. (3) revine şi salariaţilor care au fost concediaţi în perioada stabilitã prin actul adiţional, pentru motive disciplinare, sau al cãror contract individual de muncã a încetat ca urmare a arestãrii preventive pentru o perioadã mai mare de 60 de zile, a condamnãrii printr-o hotãrâre judecãtoreascã definitivã pentru o infracţiune în legãturã cu munca lor, precum şi în cazul în care instanţa penalã a pronunţat interdicţia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

multumesc frumos pt raspuns dar nu e bun pt mine inseamna ca din 3 ani care iam semnat , a trecut unul si au ramas 2 de platit ,asa inteleg multumesc pt ajutor si inca ceva daca plec de la firma asta am inteles ca trebuie o hartie la mana de la aceasta firma ca sa pot sa ma reangajez in alta parte ??? Daca nu o am nu ma angajeaza nimeni????
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2012
anastasia_virusz, utilizator
La incetarea CIM angajatorul trebuie sa va dea decizia de incetare a CIM si o adeverinta cu veniturile realizate in ultimele 12 luni, care se cere la un nou loc de munca.
Pentru ca nu se mai folosesc cartile de munca, veti mai avea nevoie de o adeverinta cu intreaga perioada lucrata la firma respectiva, ca sa va dovediti vechimea in munca.
Angajarea unei persoane nu este conditionata de prezentarea anumitor acte de la fostii angajatori.
multumesc mult , chiar ma ajuta sfaturile d-vstra multumesc si saitului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trebuie sa plătesc? adirica2002 adirica2002 Bună seara.Am și eu o întrebare. În luna Decembrie 2014 am urmat cursul de motostivuitorist ,acel curs a fost plătit de companie,acum eu vreau sa plec și ... (vezi toată discuția)
Training platit daca plec MAria1809 MAria1809 Buna ziua, M-am angajat la o firma am beneficiat de un training de 14 zile o parte teoretica si una practica, practic am invatat produsele firmei in aceste ... (vezi toată discuția)
Este legal? mariokempess mariokempess Buna, Sunt angajat la o societate care,in interesul ei,m-a trimis la un curs de specializare.Problema este ca am fost pus sa semnez o hartie precum ca timp ... (vezi toată discuția)