avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Preluare asociatie(ONG)
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Preluare asociatie(ONG)

Buna ziua,

Doresc sa preiau o asociatie alaturi de alti 2 parteneri.
Prima problema intampinata a fost faptul ca unul din actualii membrii era plecat in Cipru si aveam nevoie de procura-aceasta problema a fost rezolvata la Ambasada Romaniei din Cipru.
Saptamana viitoare am dori sa ne intalnim cu totii sa semnam actele.
Din cate am inteles eu actele sunt:
1.Hotararea Aga
2.Procesul Verbal
3.Contractul de comodat/inchiriere-pentru schimbarea sediului
4.Cazierele fiscale ale noilor membrii

Intrebarea mea este urmatoarea: avand in vedere ca este o preluarea a asocietiei(cesiune), toate modificarile(intrarea de noi membrii, iesirea celor actuali, ocuparea noilor functii de catre noii membrii, schimbarea sediului, modificarea statului) se vor face intr-o singura hotarare AGA?

Apoi am inteles ca actele trebuiesc legalizate la notar/avocat cu prezenta tuturor partilor. Actele ce trebuiesc legalizate sunt : hotararea AGA si procesul verbal sau si altceva?

Va multumesc anticipat,
Maria Tutu
E impropriu spus cesiune la ong-uri pentru ca nimeni nu vinde si nici nu cumpara nimic.
In respectivul ong vor fi primiti noi membrii care, pe langa cei existenti, se vor intalni intr-o adunare generala convocata si desfasurata conform statutului.
La acea adunare generala se vor alege noile organe de conducere, se vor aduce modificari la statut, se va aproba si modificarea adresei. Membrii fondatori pot ramane acolo, deci actul constitutiv nu se schimba.
La aceasta adunare generala trebuie sa fie indeplinite conditiile de prezenta din statut, deci nu e nevoie sa vina si persoana din strainatate daca cvorumul e asigurat.
In urma adunarii generale se completeaza un proces verbal cu deciziile luate. Acesta va fi semnat de cei prezenti(faceti la final un tabel cu nume, prenume, cnp, semnatura. Tot in procesul verbal se va numi si persoana, cu toate datele din buletin, care se va acupa cu inregistrarea actelor la judecatorie.
Persoana desemnata va merge la avocat si la judecatorie cu actele.
Acte necesare pentru MODIFICAREA ACTELOR CONSTITUTIVE:
      CERERE TIP – o faceti la judecatorie,
      TAXA JUDICIARÃ DE TIMBRU – 19 LEI, 
      TIMBRU JUDICIAR – 0,3 LEI,
      HOTÃRÂREA ADUNÃRII GENERALE SAU PROCESUL VERBAL AL ADUNÃRII GENERALE – atestată de avocat sau autentificată de notar - 3 exemplare originale şi o copie sau 4 exemplare originale.
Contractul de comodat va trebuie.
Caziere nu mai sunt necesare pentru noii membrii intrati in ong.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2012
george-neagu, moderator
Va multumesc pentru raspuns,

In concluzie am inteles ca tot ceea ce trebuie facut va fi stipulat intr-o singura hotarare AGA respectiv un singur proces verbal(care va fi legalizat la avocat/notar in 3 exemplare plus o copie sau 4).
Mai mult de atat, caziere fiscale nu mai sunt obligatorii.
Asta ca un mic rezumat pentru a intelege mai bine.

Va multumesc,
Mari T
Buna seara,
Revin cu anumite intrebari. In acest moment ma ocup de redactarea in faza initiala a hotarii AGA. Un lucru mi-a fost neclar in explicatia anterioara.
In cazul acestui transfer, membrii fondatori nu vor mai figura ca si membrii fondatori ci se vor retrage din asociatie. Acest lucru eu l-am stipulat in acest fel:

Ar. 1- Incepand cu data de…………., domnii .....................................sunt cooptati ca membrii cu drepturi depline in Asociatia “..............................."
Art. 2- Incepand cu data de ………, membrii fondatori, respectiv ..............................................., renunta la drepturile de membrii fondatori si la orice implicare in cadrul Asociatiei.
Daca membrii se retrag definitiv asta inseamna ca se modifica si statutul si actul constitutiv, ei fiind eliminati din orice ecuatie?
O alta intrebare este daca in cazul in care exista un cenzor( dintre membrii fondatori initiali), mai trebuie facuta vreo adaugire sau vreo modificare.
Dupa ce noii membrii isi vor ocupa functiile de conducere, daca nu doresc cenzor, ierarhia organelor de conducere care ar fii: presedinte, vicepresedinte si......?

De asemenea m-ar interesa onorariul legalizarile actelor?
La art. 2 puteti sa introduceti o exprimare de genul: Membrii asociatiei prezenti in adunarea generala au luat act de solicitarile de renuntare la functiile ocupate si de retragere din calitatea de membru, depuse in scris in data de ...
Acolo in actul constitutiv ramane asa pentru ca ei au fost membrii asociatiei la momentul constituirii. Se schimba doar componenta organelor de conducere pe care o veti inregistra la judecatorie alaturi de modificarea altor elemente: adresa si poate elemente din statut.
Treaba cu cenzorul poate dispare atata timp cat nu aveti mai mult de 15 persoane nici nu e obligatorie. Daca e precizat in acte expres numele lui, introduceti in acet proces verbal un articol prin care spuneti ca adunarea generala hotaraste renuntarea la serviciile cenzorului (si dati numele si datele de identificare, asa cum apare si initial) si nu va mai apela la alt cenzor in activitatea sa, conform legislatiei in vigoare. Adica asta inseamna ca atunci cand treceti de 15 membrii cu drept de vot , automat trebuie sa numiti un cenzor. Si rezolvati astfel si cu componenta organelor de conducere.
va multumesc pentru raspuns. M-ati lamurit intr-o foarte mare masura. Insa o ultima intrebare mai am. Daca elimin cenzorul, al trei-lea membru ce functia poate ocupa?

Alte discuții în legătură

Retragere membrii fondatori; cine semneaza modificarea statutului cameliac cameliac Doresc sa modific statutul unei asociatii pe care o preiau de la un prieten. Asociatia a avut in 2000- 20 de membrii fondatori. Intre timp 17 dintre acestia ... (vezi toată discuția)
Asociatie - actualizare statut/act constitutiv - cine semneaza statutul si actul constitutiv? sebastian2020 sebastian2020 Buna, ziua. Avem o Asociatie in care am fost 5 fondatori, tot cu 5 membrii in Consiliul Director. Acum suntem 11 membri, 2 dintre fondatori nu mai ... (vezi toată discuția)
Atestarea hotararii cd de schimbare a sediului oana_cat oana_cat Am urmatoarea situatie. Un ONG format din 4 membri fondatori, dintre care 2 sunt in CD, vrea sa isi schimbe sediul. Pentru aceasta, CD-ul va face o hotarare, ... (vezi toată discuția)