avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Atestarea hotararii CD de schimbare a sediului
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Atestarea hotararii CD de schimbare a sediului

Am urmatoarea situatie. Un ONG format din 4 membri fondatori, dintre care 2 sunt in CD, vrea sa isi schimbe sediul. Pentru aceasta, CD-ul va face o hotarare, iar unul dintre cei doi membri va fi imputernicit sa faca toate demersurile de schimbare sediu (semnare contract comodat, atestare hotarare la avocat, depunere acte la judecatorie, etc). Aceasta, deoarece celalalt memrbu nu locuieste in Romania, ci in SUA, drept pentru care el va semna si va trimite prin posta hotararea de CD.

Problema care se ridica este urmatoarea? Avocatul care va atesta aceasta hotarare va trebui sa ii aiba de fata pe ambii semnatari? Daca da, cel din SUA poate face o imputernicire nelegalizata prin care sa il imputerniceasca pe celalalt sa il reprezinte in fata avocatului? Daca e nevoie de o imputernicire notariala, o va face la un avocat din SUA? O va traduce si va legaliza traducerea?

Cum se poate evita toata birocratia asta? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters298774 , utilizator 22:07, 18 Decembrie 2013
Nu. Comitetul director decide persoana care va urma procedura de depunere a actelor la judecatorie, in procesul verbal al sedinteti in care se ia aceasta hotarare (cu cvorumul din statut) se trec datele de identificare din buletin a acestuia si de aici in colo numai el merge peste tot.
Dar aveti grija sa nu mai aveti si alti membrii cu drept de vot si membrii in comitetul director, nu numei cei fondatori caci si aceea au aceleasi drepturi.
Multumesc. E o veste foarte buna. De facto, Asociatia a strans mult mai multi membri de-a lungul timpului, insa grefiera de la judecatoria unde suntem inregistrati ne-a sugerat ca in hotararea de schimbare a sediului trebuie sa apara acei oameni care apar si in RAF. Si, intrucat de la infiintare nu s-a mai operat nicio modificare in RAF privind componenta AGA sau a CD, nu avem ce face decat sa inchemeim hotarare semnata doar de acestia.
Nu e bun rationamentul. De la infiintarea asociatiei, asa cum ati si spus, pot fi acceptati si alti membrii dar pot si sa renunte o parte dintre ei sau chiar sa fie exclusi pentru nerespectarea statutului. Aceasta treaba se poate intampla chiar si cu membrii fondatori.
Da, e o greseala ca in timp, la toate adunarile generale cand s-a facut alegeri pentru componenta organelor de conducere, nu s-a comunicat aceasta decizie si la judecatorie. Dar acum, luati lista cu membrii comitetului director care sunt acum, la data sedintei in functie. Ei vor semna procesul verbal al sedintei comitetului director pentru ca de fapt ei conduc asociatia, ei o reprezinta.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Decembrie 2013
george-neagu, moderator
Avand in vedere ca cei de la Judecatorie ne-au spus ca trebuie sa se fi consemnat si in RAF modificarea Consiliului Director, nu putem merge cu semnaturile unor oameni care nu apar ca membri CD in RAF. Initial asa as fi vrut sa fac, pana sa citesc tot pe acest forum ca de fapt opozabilitate are doar ce scrie in RAF si e riscant sa incerci o modificare de Statut/Act constitutiv cu alti oameni decat in RAF. Oricum, membrii din CD-ul initial sunt in continuare membri ai Asociatiei, unul dintre cei doi fiind si membru in CD-ul actual (ales anul acesta).
Ati putea profita de ocazie si face si o sedinta de Adunare Generala care sa aprobe forma actualizata a Statutului si Actului Constitutiv continand lista actualizata a membrilor asociatiei, si la viitoarea sedinta ordinara a AG in primul trimestru din 2014 sa mai faceti formal o alegere a CD care de fapt ar fi doar o reconfirmare, si sa o operati in RAF, si astfel sa va aduceti ”la zi” chiar in conditiile acelei interpretari a legii, care mie mi se pare gresita si abuziva, dar pentru cei care nu o inteleg sau nu vor sa o inteleaga in spiritul ei si in lumina dreptului constitutional la libera asociere, ci se iau doar dupa litera legii, asta este, ca in mod idiot in OG 26 / 2000 scrie ca lista membrilor e parte din Statut si din Actul Constitutiv, si pe asta se bazeaza cei care considera ca orice primire sau iesire de membru din asociatie ar trebui sa necesita procedura judecatoreasca de modificare a actelor constitutive... ceea ce la o asociatie mare, cu foarte multi membri si / sau dinamica mare a membrilor, cum ar fri de exemplu o asociatie studenteasca de nivel national, va dati seama ca tehnic este imposibil...

Alte discuții în legătură

Actualizare date asociatie emillius emillius Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu procedurile de urmat in cazul fiecarei situatii de mai jos: 1. Cativa membrii fondatori ai asociatiei au iesit ... (vezi toată discuția)
Asociatie - actualizare statut/act constitutiv - cine semneaza statutul si actul constitutiv? sebastian2020 sebastian2020 Buna, ziua. Avem o Asociatie in care am fost 5 fondatori, tot cu 5 membrii in Consiliul Director. Acum suntem 11 membri, 2 dintre fondatori nu mai ... (vezi toată discuția)
Modificare consiliu director Lumi_Elena Lumi_Elena Bună ziua, Vă rog să mă ajutaţi in următoarea situaţie. Un ong infiintat in 2015 are 3 membri fondatori. Tot ei au constituit si consiliul director, ... (vezi toată discuția)