avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme intre angajat si angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme intre angajat si angajator

Buna!Ma numesc Ioana si as vrea sa cer parerile dvs.in legatura cu problema cu care se confrunta prietenul meu.S-a angajat in iulie 2008 la un magazin pe postul de consilier vanzari.Mentionez ca abia luna aceasta i-a fost intocmita carte de munca.La interviu au fost negociate niste clauze care au fost acceptate de ambele parti.Cu aproximativ o luna in urma,angajatorul i-a redus salarul prietenului meu pe motiv ca trebuie sa i intocmeasca cartea de munca si va trebui sa plateasca impozit dupa el,si alte lucruri de genul acesta cum ar fi,sta prea mult fara sa faca nimic,asta din lipsa clientilor,ba chiar fost pus sa faca si pe femeia de serviciu adica sa stearga praful si sa spele pe jos...In urma cu 2 zile i s-a pus orarul pe usa magazinului pt ca nu il aveau pus pana acum desi magazinul era deschis deja din iulie si orarul era modificat decat cel dinainte si cel cu care s au inteles partile sa functioneze ba mai mult au pus deschis magazinul si sambetele,angajatorul pretinzandu i prietenului meu care este singurul angajat sa se prezinte in fiecare sambata la lucru.Eu as vrea sa stiu daca prietenul meu poate face ceva in aceasta privinta!Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:39, 22 Noiembrie 2008
Aveti posibilitatea sa va adresati ITM-ului si sa prezentati situatia. Din ceea ce relatati sunt ceva ilegalitati, iar inspectorii de la ITM au ceva de munca la aceasta unitate.
Spuneti ca a fost angajat din iulie, dar ca abia luna aceasta i-a fost intocmita cartea de munca. De fapt este angajat doar din momentul intocmirii cartii de munca, iar in restul perioadei a practicat ceea ce se numeste "munca la negru".
Multumesc pentru raspuns!As mai vrea sa stiu daca el poate fi dat afara daca refuza sa se supuna"noilor reguli"(cele cu modificarea orarului-de la 9 la 18 in loc de 8-17 respectiv programul din fiecare sambata de la 9 la 13 ).Mentionez ca el a informat-o deja pe angajatoare ca nu are de gand sa vina la serviciu in fiecare sambata pt ca i se pare prea mult si aberant intr-un fel sau va face cate 2 sambete dar are pretentia sa fie platit si pentru acestea.Raspunsul primit a fost categoric NU,angajatorul spunandu-i ca si asa primeste prea mult(salariul fiindu-i diminuat cu 1 milion fata de suma negociata initial).
In ceea ce priveste orarul, acesta trebuie respectat...insa in ceea ce priveste zilele de sambata este o incalcare a art 132. - (1) din codul muncii: " Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta si duminica. "
Deci nu poate fi dat afara daca nu se prezinra sambata la munca, dar va asigur ca angajatorul poate gasi el o portita sa scape de un angajat care nu vrea sa respecte "ordinul sau".....si este posibil ca pana la urma sa plece salariatul pentru ca nu va mai suporta conditiile de munca. Din pacate traim in Romania si sunt destui patroni care se cred atotputernici.

Ultima modificare: Vineri, 21 Noiembrie 2008
Rodica Ciobanu, Avocat
In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern (art.132 alin.2 C.mun.).
In situatia in care salariatii lucreaza sambata sau duminica vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Neprezentarea la serviciu poate să fie calificată ca abatere disciplinară.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore muncite pe saptamana tulceanul tulceanul spuneti-mi ,va rog, cate ore muncite rezulta pe saptamana cand se efectuiaza astfel : luni=12 ore;miercuri= 12 ore; vineri = 12 ore ; sambata = 5 ore; ... (vezi toată discuția)
Orele suplimentare Anacrsitina Anacrsitina Sunt confuza total,va rog sa ma ajutati.La un magazin unde sunt 3 vanzatoare,se lucreaza si sambata,prin rotatie.,motiv pentru care salariatele primeau zi ... (vezi toată discuția)
Sambata si duminica: zile libere sau nu? mariasssssssss mariasssssssss :sorry:Pana in luna februarie,lucram sambete si duminici si nu se plateau,se dadeau 4 zile libere;acum,nu mai vor sa ne plateasca,si ni se da doar 2 zile ... (vezi toată discuția)