Este perioada cuprinsa intre data deschiderii procedurii si data confirmarii planului sau, dupa caz, a intrarii in faliment. In aceasta perioada de obicei se analizeaza sansele de redresare a debitorului.
Debitorul, prin administratorul special, poate efectua în perioada de observatie plati care se încadreaza în conditiile obisnuite de exercitare a activitatii curente doar sub supravegherea administratorului judiciar.
Activităţile curente reprezintă acele fapte de comerţ şi operaţiuni financiare efectuate de debitor în perioada de observaţie, în cursul normal al comerţului său, cum ar fi:
a) continuarea activităţilor contractate, conform obiectului de activitate;
b) efectuarea operaţiunilor de încasări şi plăţi aferente acestora;
c) asigurarea finanţării capitalului de lucru în limite curente. (art. 3, pct. 14 din Legea nr.85/2006)
Prin urmare, in perioada de observatie se poate achita drepturi salariale...
dar daca firma nu mai desfasoara niciun fel de activitate?teoretic nu mai dispune de bani in niciun cont...in cazul acesta cum se vor plati drepturile salariale restante?in asemenea cazuri se poate estima de catre administratorul judiciar o data la care aceste restante ar putea fi platite?
Daca nu desfasoara activitate si, prin urmare, nu realizeaza venituri atunci nu plateste salarii ... cam greu de estimat cu aproximatie data platii drepturilor salariale restante ...