avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Plata salarii aferenta perioadei imediat precedente ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Plata salarii aferenta perioadei imediat precedente deschiderii procedurii de insolventa

Buna ziua!
Am urmatorul caz: O societate X cere deschiderea procedurii de insolventa . incepand cu data de 28 martie 2014 -sa zicem - SC X intra oficial in insolventa.
Data la care angajatorul face de obicei plata salariilor este 12 ale lunii.
Intrebari:
1Legiuitorul face diferenta intre creantele salariale izvorate inaintea deschiderii procedurii de insolventa si cele izvorate dupa deschiderea procedurii?
2.Avand in vedere deschiderea procedurii de insolventa, unitatea poate achita la data de 12 aprilie salariile aferente lunii martie? (poate fi considerata plata curenta, avand in vedere ca data scadentei este 12 aprilie-data ulterioara deschiderii procedurii de insolventa?);
3.Daca raspunsul la punctul 2 este ''NU''-cum pot fi platiti angajatii in luna aprilie-avand in vedere ca se apropie si sarbatorile de Paste? (avans aprilie si acte aditionale CIM?);
4.Daca raspunsul la punctul 2 este"DA"(plata salariilor intra la plati curente), care ar fi fost situatia daca SC X ar fi avut restante la plata salariilor la data deschiderii procedurii de insolventa? Cand ar fi primit salariatii salariile restante?

In speranta ca voi primi un raspuns, va multumesc anticipat.

Toate cele bune!

Cel mai recent răspuns: Alexian_2011 , utilizator 20:47, 4 Aprilie 2014
Alexian_2011 a scris:
SC X intra oficial in insolventa.

Este in procedura generala sau simplificata? Este in reorganizare sau in faliment?
Toate cele bune!
Firma este in procedura generala cu reorganizare.
In acest caz trebuie vazut planul de reorganizare, sunt cuprinsi toti angajatii? se fac disponibilizari? nu se fac disponibilizari? In functie de cele de mai sus, salariile de plata vor fi considerate creante (de trecut in tabel) sau cheltuieli curente (asta a fost intrebarea dvs. initial). In mod normal, dupa declansarea procedurii de insolventa, creantele salariale sunt trecute in tabel din oficiu, in plus la şedinţele adunărilor creditorilor (deci acolo unde se propune si voteaza si planul de reorganizare sau modificari), salariaţii debitorului vor putea fi reprezentaţi de un delegat din rândul acestora, care va vota pentru întreaga valoare a creanţelor reprezentând salariile şi alte drepturi băneşti ce li se cuvin(cum spune pct5, art.14 din lege..
Multumesc pentru raspuns!
In pricipiu nu se fac disponibilizari, planul de reorganizare e in curs, deja a aparut o contestatie a unuia dintre creditori.
Problema care ma framanta cel mai tare e daca salariile (aferente lunii martie) scadente pe 12 aprilie-data ulterioara deschiderii procedurii de insolventa apartin perioadei de dupa dechidere procedura sau de dinainte, adica oamenii isi pot primi banii in aprilie?

Prin analogie: sa zicem ca un prestator de servicii imi presteaza o lucrare in luna martie, o continua si o si termina in aprilie.Conform contractului eu trebuie sa-i fac plata la data de 30.04.2014, pentru toata activitatea prestata.
Intrebare: Daca insolventa intervine la 28 martie, eu cum vad aceasta datorie: curenta sau trebuie trecuta in tabel?
Creanţele curente (nescadente şi/sau în termen), înregistrate ca atare la data deschiderii procedurii, vor fi achitate fără ca aceasta să fie considerată o încălcare a ordinii de priorităţi;
(Manualul de bune practici), pentru ca in lege spune: tabelul preliminar de creanţe cuprinde toate creanţele născute înainte de data deschiderii procedurii curente, scadente, sub condiţie sau în litigiu, acceptate de către administratorul judiciar în urma verificării acestora. În tabel vor fi menţionate atât suma solicitată de către creditor, cât şi suma acceptată şi rangul de preferinţă.




Alexian_2011 a scris:
Conform contractului eu trebuie sa-i fac plata la data de 30.04.2014, pentru toata activitatea prestata.

Am doua intrebari:
Ce/cine sunteti dvs ("eu trebuie sa-i fac plata")?
Firma este sau a iesit din perioada de observatie?

Alte discuții în legătură

Recuperare salarii angajator in insolventa uncetatean8 uncetatean8 Buna seara, Am lucrat cu Contract de munca la o firma aflata in insolventa. Procedura de insolventa a fost declansata inainte de a ma angaja acolo. Firma ... (vezi toată discuția)
Perioada observatie kinder_doina kinder_doina buna ziua!ce inseamna la o firma aflata in insolventa stadiul de perioada observatie ? (vezi toată discuția)
Faza de observatie esso esso daca e o societate debitoare este in insolventa faza de observatie si nu plateste facturi curente ,societatea creditoare poate cere falimentul.Mentionam ca ... (vezi toată discuția)