avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Plata salarii aferenta perioadei imediat precedente ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Plata salarii aferenta perioadei imediat precedente deschiderii procedurii de insolventa

Buna ziua!
Am urmatorul caz: O societate X cere deschiderea procedurii de insolventa . incepand cu data de 28 martie 2014 -sa zicem - SC X intra oficial in insolventa.
Data la care angajatorul face de obicei plata salariilor este 12 ale lunii.
Intrebari:
1Legiuitorul face diferenta intre creantele salariale izvorate inaintea deschiderii procedurii de insolventa si cele izvorate dupa deschiderea procedurii?
2.Avand in vedere deschiderea procedurii de insolventa, unitatea poate achita la data de 12 aprilie salariile aferente lunii martie? (poate fi considerata plata curenta, avand in vedere ca data scadentei este 12 aprilie-data ulterioara deschiderii procedurii de insolventa?);
3.Daca raspunsul la punctul 2 este ''NU''-cum pot fi platiti angajatii in luna aprilie-avand in vedere ca se apropie si sarbatorile de Paste? (avans aprilie si acte aditionale CIM?);
4.Daca raspunsul la punctul 2 este"DA"(plata salariilor intra la plati curente), care ar fi fost situatia daca SC X ar fi avut restante la plata salariilor la data deschiderii procedurii de insolventa? Cand ar fi primit salariatii salariile restante?

In speranta ca voi primi un raspuns, va multumesc anticipat.

Toate cele bune!

Cel mai recent răspuns: Alexian_2011 , utilizator 20:47, 4 Aprilie 2014
Da, aveti dreptate atata timp cat firma este in perioada de observatie si cat aveti aprobarea administratorului judiciar.
Uitati cum defineste legea activităţile curente si perioada de observatie:
14. activităţile curente reprezintă acele fapte de comerţ şi operaţiuni financiare propuse a fi efectuate de debitor în perioada de observaţie, în cursul normal al comerţului său, cum ar fi:
a) continuarea activităţilor contractate, conform obiectului de activitate;
b) efectuarea operaţiunilor de încasări şi plăţi aferente acestora;
c) asigurarea finanţării capitalului de lucru în limite curente;
15. perioada de observaţie este perioada cuprinsă între data deschiderii procedurii şi data confirmării planului sau, după caz, a intrării în faliment;


Deci, atentie la sintagmele :
- operaţiuni financiare propuse a fi efectuate de debitor în perioada de observaţie
si
- asigurarea finanţării capitalului de lucru în limite curente

Propuse ...inseamna ca debitorul propune si administratorul judiciar (apoi judecatorul) aproba
Plata salariilor ..intra la capitalul de lucru? Da, sigur ca intra, ca fara salarii si fara angajati nu poti sa lucrezi si sa iti realizezi obiectul de activitate.

Avand in vedere si cele de mai sus, raspunsurile de la ultimele mele mesaje raman valabile.


P.S.
Alexian_2011 a scris:
Am citit legea 85/2006, parerea mea fiind ca :
-nu trebuie sa se faca distinctie intre creantele salariale izvorate inainte si cele izvorate dupa deschiderea procedurii de insolventa.

Se face distinctie intre creantele salariale izvorate inainte de procedura si cele izvorate dupa deschiderea procedurii, dar mai ales la urmatorul pas care este ori reorganizarea (cand anumiti salariati pot fi dati afara, iar datoriile salariale catre ei sunt inscrise in tabel), ori falimentul (cand toate drepturile salariale vor fi inscrise in tabel).
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2014
trandafir2, moderator
Va multumesc din suflet pentru timpul acordat si pentru raspunsurile primite!

Am o mare multumire sufleteasca la gandul ca am avut dreptate!

Toate cele bune! :closedtopic:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare salarii angajator in insolventa uncetatean8 uncetatean8 Buna seara, Am lucrat cu Contract de munca la o firma aflata in insolventa. Procedura de insolventa a fost declansata inainte de a ma angaja acolo. Firma ... (vezi toată discuția)
Perioada observatie kinder_doina kinder_doina buna ziua!ce inseamna la o firma aflata in insolventa stadiul de perioada observatie ? (vezi toată discuția)
Faza de observatie esso esso daca e o societate debitoare este in insolventa faza de observatie si nu plateste facturi curente ,societatea creditoare poate cere falimentul.Mentionam ca ... (vezi toată discuția)