avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... faza de observatie
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

faza de observatie

daca e o societate debitoare este in insolventa faza de observatie si nu plateste facturi curente ,societatea creditoare poate cere falimentul.Mentionam ca creanta este dupa declansarea procedurii.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 20:28, 23 Martie 2013
In perioada de observatie, administratorul judiciar poate cere instantei intrarea in reorganizare sau in faliment.
numai administratorul, nu si cei care sunt creditori dupa declansarea procedurii?Adica au de incasat facturi dupa declansarea procedurii.
Dupa deschiderea procedurii administratorul judiciar este "seful", iar furnizorii daca au de incasat facturi sunt doua variante:
- ori le incaseaza si cu asta basta;
- ori nu le incaseaza si administratorul judiciar la va inscrie la creante, cand se va intra in faliment.
Ati spus ca acum este perioada de observatie.
Dupa perioada de observatie vine ori reorganizarea si falimentul ori direct falimentul.
Dar asta hotaraste judecatorul, la propunerea practicianului in insolventa.

Daca firma isi revine vi se vor plati facturile, daca se ajunge la faliment veti fi inscrisi in tabelul creditorilor, urmand stiti, sa se valorifice activele si sa fie platiti creditorii intr-o anumita ordine, .. dvoastra fiind pe locul 3 din 9, parca dupa salariati.
mutumesc pentru raspuns.Mai este nevoie ca eu sa ma inscriu cu creanta sau se va inscrie automat tinand cont ca creanta este inregistrata in timpul procedurii?
Da cu cerere, cf art. 108, trebuie depusa in 45 zile de la data intrarii in faliment.
Daca cautati legea 85 / 2006 art. 108 alin. (2)a), (3), (6)

Datoriile dvoastra sunt trecute intr-un tabel suplimentar, iar apoi dupa aprobare in Tabelul definitiv consolidat, si se vor plati cf. art. 123, dupa ce se platesc salariatii, dau copy paste din lege:
Creanţele vor fi plătite, în cazul falimentului, în următoarea ordine:
.......
3. creanţele reprezentând creditele, cu dobânzile şi cheltuielile aferente, acordate după deschiderea procedurii, precum şi creanţele rezultând din continuarea activităţii debitorului după deschiderea procedurii;

Alte discuții în legătură

Executare silita esso esso in urma depunerii unei somatii de plata in tribunal sa obtinut un tilu executoriu . specificam ca firma impotriva caruia sa obtinut titlu executoriu este in ... (vezi toată discuția)
Societate in insolventa. solicitare faliment. esso esso am de recuperat o creanta de la o societate in insolventa creanta este nascuta dupa declansarea procedurii de insolventa deci debitorul nu respecta planul de ... (vezi toată discuția)
Plata salarii aferenta perioadei imediat precedente deschiderii procedurii de insolventa Alexian_2011 Alexian_2011 [quot]Buna ziua! Am urmatorul caz: O societate X cere deschiderea procedurii de insolventa . incepand cu data de 28 martie 2014 -sa zicem - SC X intra ... (vezi toată discuția)