avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata energiei termice chiar daca ai centrala de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata energiei termice chiar daca ai centrala de apartament

cred ca ORDIN nr. 255 /2006 este un abuz.Nimeni pe lumea asta nu poate fi obligat sa plateasca un serviciu de care nu beneficiaza.personal stau la et4 intr-un bloc cu 15 apartamente din care numai 4 au ramas la sistemul centralizat si in aceasta iarna ne-au pus sa platim fiecare din cei11intr 40-80 lei cota parte in conditiile in care cei de la sistem centralizat platesc energie intre100-180 lei.in ap nu mai am nici un fel de tevi.Ma poate ajuta cineva sa recuperez sumele de bani pe cre nu stiu pantru ce le-am dat.daca cei 4 nu vor sa se debranseze ar trebui sa suporte toate costurile.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:52, 26 Martie 2012
@elidor
Tevile verticale poate ca radiaza caldura pana la 1 m, dar in camera nu exista un baraj termic la aceasta distanta, astfel incat caldura emanata in acest metru distanta sa ramana acolo si sa nu se difuzeze in toata camera.
Este vorba despre circulatia aerului prin toata incaperea.
Daca tevile nu ar exista in acea incapere, nu s-ar mai crea transfer de caldura si temperatura din camera ar trebui ridicata exclusiv de calorifere, ceea ce ar insemna un consum de energie in plus.
Tevile verticale incalzite sunt o sursa de caldura in incapere pe langa celelalte. Cat de importanta este aceasta sursa, aceasta este discutabil, dar nu se poate nega.
@elga50, pana sa se imfiinteze aceasta ANRSC(?) si care a pus o noua conditie de calcul a caldurii, exista RADET-ul ,unic gestionar ,care avea o alta regula :pentru conductele din subsoluri =pierderi, se calcula 10%. Nu cunosc detaliile, pentru ca nu dadeam atentie pe vremea aceea la modul de calcul a LP.Cred ca ar fi mai aproape de realitate. Eu, la ultimul etaj ,nu am tevi pe toata inaltimea camerei, iar partile ce alimenteaza caloriferele sunt ingropate in izolatia interioara ce mi=am facut-o demult.De unde aer cald sa recircule?
Consider in continuare ca este un abuz sa taxezi cu asa de multi bani pe unii care nu-si deschid caloriferele ,ca sa faca economie la bani(nu au bani, nu ca ar fi zgarciti)Conductele noastre din subsol sunt izolate, deci pierderile ar trebui sa fie mici,deci si si bani mai putin catrecei ce calculeaza... De fapt ce rost are acest lant al slabiciunilor?!
Procentul de 10% ....ma indoiesc ca RADET a pus o asemenea regula.
Mai degraba acest procent era o legenda folosita de asociatiile in care de bine, de rau, cei cu CT plateau ceva la incalzirea la comun.

Daca e sa judecam cinstit aceste instalatii comune ii incalzesc in mod egal si pe cei cu CT, dar si pe cei cu calorifere.

Egal, vorbind de principiu, pentru ca in realitate dv. care stati la ultimul etaj unde tevile sunt pe mai putin de jumatate din inaltimea camerei partea pentru tevi este diminuata substantial fata de cei de la etajele de sub ultmul etaj.
Daca vreti sa va convingeti luati tabelul centralizator venit de la firma de calcul si va veti lamuri.
Am sa va dau un exemplu de la blocul meu pentru luna februarie.
Cei de la et 7 (penultimul) aveau pentru tevile verticale 219 unitati, iar cei de la ultimul etaj numai 80 unitati.

Coloanele din subsol, daca sunt izolate sau nu, degaja caldura care le foloseste tuturor in mod egal. Caldura nu sta pe loc ca si cum ar fi un corp solid, incalzeste foarte discret, extrem de discret zidurile intregului condominiu impreuna cu toate corpurile de incalzit, tevi verticale, calorifere..... Toata lumea beneficiaza, toata lumea trebuie sa plateasca.

De ce acum cativa ani deloc sau putin si acum atat?
Pentru ca acum cativa ani uneori, in unele blocuri, cei cu CT nu plateau deloc. Era cinstit? Nu cred. Caldura care venea pe tevi ii incalzea sau le incalzea peretii tuturor, cu CT sau fara. Dar cei cu CT nu plateau....sau plateau acel 10% care este foarte putin daca ma iau dupa masuratorile facute pe instalatia de caldura (o urmaresc de la inceputul sezonului), tevile verticale impreuna cu coloanele din subsol nu coboara sub 35%. In februarie spatiile comune si tevile verticale au fost putin sub 50% din totalul caldurii. Poate fi o aproximare fiind si unele regularizari din lunile trecute, dar oricum sub acel 35% nu coboara, cum am zis.

Si la noi in bloc aceste coloane sunt izolate, dar cand intri in subsol se poate spune ca cineva ar putea sa locuiasca foarte confortabil acolo in plina iarna. Este foarte cald.

Un alt aspect este ca acum cativa ani Gcal era 119 lei, iar anul acesta este 170 lei, ceea ce da impresia de "mult". Daca pretul Gcal ar fi ramas la aceeasi valoare ca anul trecut, poate ca nu ni s-ar fi parut atat de mult si nici atat de abuziv.

Iar al treilea aspect care accentueaza acea impresie de "mult" este si faptul ca salariile si pensiile au dat indarat in loc sa creasca ca in anii trecuti.
Nu vreau sa dezvolt aceasta tema, dar este unul din aspectele care contribuie la impresia de "rau" si "mult".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)
Caldura care ne "ingheata" Nicoleta-Daniela Moldovan Nicoleta-Daniela Moldovan Iarna aceasta am avut surpriza sa ma trezesc la intretinere cu plati in plus de facut. Mai exact, desi am centrala termica de apartament, toate tevile care-mi ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale? 13anamb 13anamb Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face. Am centrala, stau la bloc si vad ca ... (vezi toată discuția)