As avea nevoie de o parere pentru urmatoarea situatie: este vorba de un titlu executoriu in care se spune asa : "dnul ...este obligat la plata sumei de 15 500 USD, in echivalent in lei la cursul BNR din ziua platii, actualizata in functie de rata medie a dobanzii oferite de bancile comerciale incepand cu data de... si pana la efectuarea platii." Si sunt doua intrebari suma de 15.500 dolari a fost consemnata la CEC pe numele persoanei respective inca din 2006 dar refuza sa ia banii. Dobdana de calculeaza pana in 2006 sau pana in 2008? Am apelat la executor sa predau recipisa in 2006 dar avocatul partii adverse a refuzat sa o ridice si am proces verbal in acest sens. Si acum cere dobanzi pana in 2008 inclusiv si a pornit si executare silita, punandu-mi somatie de pe un bun imobiliar. A doua intrebare se refera la modul de calcul a dobanzilor pentru ca parerile expertilor sunt impartite. Unii spun ca se calculeaza la suma in lei (deci dobanda la depozit in lei) iar altii spun ca instanta a definit clar ca dobanzile se calculeaza la euro si doar plata se efectueaza in lei. Eu am deja o experitza pentru dobanda in dolari si am consemnat si suma respectiva la CEC dar evident persoana refuza sa ridice banii. Intre timp si-a luat insa cei 15.500 dolari si cheltuielile de judecata. Normal, pentru ca un alt expert i-a facut socoteala ca ar trebui sa ii platesc dobanzi pentru cei 15.500 dolari de vreo 40.000 dolari! De aceea stau si cu apartamentul blocat si nu pot ridica somatia. Exista vreo posibilitatea sa ridic somatia inainte de lamurirea povestii cu dobanda? Va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns. Multumesc.
Oferta reală de plată, urmată de consemnaţiune, are regulile ei.
Aţi procedat la validarea de către instanţă a consemnării sumei de bani la CEC? Debitorul care a făcut consemnaţiunea este liberat de datorie doar pe data rămînerii definitive a hotărîrii judecătoreşti de validare a consemnării.
Da, recipisa a fost depusa in instanta inca din 2006 si s-a aflat in dosar pana la pronuntarea hotararii definitive. In privinta calcularii dobanzilor aveti idee cum se calculeaza? La lei sa la dolari?
Orice act de executare trebuie indeplinit conform legii, deci si sentinta judecatoreasca trebuie adusa la indeplinire conform legii. Ca sa nu aveti dubii, calculat-va singur datoria cum considerati dvs., deoarece legea spune ca cel care datoreaza ceva trebuie sa plateasca de buna voie. Deci, platiti cat considerati dvs. de buna voie. Executaorul nu va tine niciodata cu dvs. ca debitor ci intotdeauna cu creditorul. Executaorul judecatoresc "apara" interesele creditorului. Parerea mea personala este ca executorul ar trebui sa apeleze la un expert contabil care sa calculeze rata medie a dobanzii oferite de bancile comerciale incepand cu data de... si pana la efectuarea platii. Momentul inceperii platii dobanzii este clar specificat in sentinta. In caz de dubii sau neclaritate apelati tot la instanta de judecata care a dat hotararea sa lamureasca dispozitivul acesteia.