avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plata sultei prin credit ipotecar?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plata sultei prin credit ipotecar?

In cazul unei sentinte de partaj cu plata sultei, daca nu am banii si va trebui sa ma imprumut de la banca, aceasta va acorda creditul? Daca nu, ce metoda ar mai fi ca sa platesc sulta? Un credit ipotecar pe apartamentul mamei, dupa care sa-l transfer pe imobilul in cauza dupa ce l-am intabulat? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: plummy , utilizator 22:01, 24 Noiembrie 2008
Depinde de condiţiile de creditare ale băncii.

Nu cred că vă va acorda un credit ipotecar, acesta fiind destinat cumpărării sau construirii unui imobil. Ori, actul de partaj nu este unul translativ de proprietate, ci unul declarativ, deci banca nu va putea acorda un credit ipotecar.

Nu văd însă de ce nu v-ar acorda un credit pentru nevoi personale, garantat cu o ipotecă.

Liviu S.Bordaş
Va multumesc mult pentru raspuns. Aveti dreptate, pentru ca de fapt eu nu cumpar apartamentul.
In cazul creditului de nevoi personale, garantat cu ipoteca, sulta nu va fi un impediment in a-l obtine? Pentru ca de fapt sulta o voi plati prin acest credit, iar in extrasul de carte funciara va apare ca si datorie. Problema mare este ca, voi putea face ipoteca pe un imobil cu sulta? Daca da, banca nu se va lega si ea de neplata sultei?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Noiembrie 2008
kdoina2007, utilizator
Obligaţia de sultă se va înscrie doar dacă plata sultei umează a se face ulterior. Ori, dacă obţineţi un credit de nevoi personale garantat cu alt imobil, nu vă interesează înscrierea sultei. Dacă banca vă pretinde să garantaţi cu imobilul asupra căruia urmează să faceţi partajul, actul de partaj şi de ipotecă se vor încheia în aceeaşi zi, iar copartajantul poate renunţa la înscrierea dreptului de sultă, avînd în vedere acordul băncii creditoare de a vă acorda un împrumut în vederea achitării sultei, împrumut care va fi virat direct în contul copartajantului.

Liviu S.Bordaş
Va multumesc inca o data. Mi-ati raspuns foarte clar si concis, iar acum stiu ce am de facut.
Am intalnit un caz concret. Sentinta - drept de intabulare a imobilului ca proprietar excusiv numai dupa plata sultei. S-a obtinut credit ipotecar garantat cu imobilul in cauza, in baza unor declaratii autentice, conform cu care cel care trebuia sa primeasca sulta isi dadea acordul pentru intabulare fara plata sultei, cu obligatia pentru celalalt de a ii vira banii din creditul respectiv, iar cel care trebuia sa plateasca sulta, declaratie autentica cum ca va plati suma respectiva. Contul celui care trebuie sa primeasca banii este deschis la aceeasi banca ce acorda si creditul si individualizat prin IBAN in declaratia autentica. Aceasta procedura s-a facut in momentul in care creditul era in stadiul final (pre - aprobat) si acesta (ipoteca) era singurul impediment in acordarea acestuia.
Depinde si de procedurile bancilor, va recomand sa apelati la serviciile unor consultanti financiari, exsita firme competente in acest sens, multe nu percep comisioane de la clienti, ci doar de la bancile partener.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata sulta prin credit ipotecar dodorel62 dodorel62 Buna seara. In urma unui partaj , mie mi-a revenit casa , iar fostei sotii am sa-i platesc sulta , dosarul fiind la un executor judecatoresc dus de fosta ... (vezi toată discuția)
Partaj imobiliar andreea5419 andreea5419 Cel care a obtinut un imobil in urma partajului,poate fi considerat proprietar de drept al acestuia,pana nu achita sulta stabilita de instanta?As vrea si o ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj olive_ro olive_ro Buna, Rog raspuns la urmatoarea situatie. Sunt casatorita de 8 ani, fara copii. In momentul de fata sotul solicita divortul, iar actiunea de partaj se va ... (vezi toată discuția)