avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj imobiliar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj imobiliar

Cel care a obtinut un imobil in urma partajului,poate fi considerat proprietar de drept al acestuia,pana nu achita sulta stabilita de instanta?As vrea si o baza legala...Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2012
andreea5419, utilizator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 12:45, 2 Mai 2012
Sunteti proprietar de drept, chiar si fara a achita sulta.
Sulta care afecteaza un bun imobil poate rezulta dintr-un partaj judecatoresc sau notarial, prin care se pune capat starii de coproprietate, indiviziunii sau comunitatii de bunuri. Partajarea bunurilor imobile se poate face prin impartirea materiala sau in natura a bunurilor, daca aceasta este posibila, eventualele diferente urmand sa se compenseze prin sulte. Cand impartirea materiala sau in natura nu este posibila, bunul imobil va, fi atribuit unuia dintre copartajanti, daca acesta accepta, cu obligarea lui de a plati celorlalti copartajanti sulte in bani, ce reprezinta dreptul pe care-l au asupra bunului.
Copartajantul caruia i s-a atribuit bunul imobil devine proprietarul acestuia si, in acelasi timp, debitor fata de ceilalti copartajanti, catre care a fost obligat la plata sultei. Acestia din urma au, la randul lor, calitatea de creditori, pentru sulta la care a fost obligat copartajantul caruia i s-a atribuit bunul imobil.
Plata suItei catre copartajant sau copartajantii indreptatiti este asigurata prin instituirea unui privilegiu asupra imobilelor partajate " ... pentru garantia impartelii facute intre ei si a sumelor cu care a ramas dator unul catre altul" (art. 1737 pct. 3 C.civ.). Cu toate ca textul se refera doar la comostenitori, acesta are aplicabilitate generala la toate formele de indiviziune", cum ar fi: bunurile imobile dobandite in comun (pe cote-parti ori in devalmasie) prin contract de vanzare-cumparare, contract de donatie, uzucapiune, in timpul casatoriei, in timpul relatiilor de concubinaj etc.
Sulta are natura unui drept de creanta a carei realizare este garantata cu imobilul, daca creditorii si-au inscris acest drept.
mai precis ,daca cel caruia i-a fost repartizat este la randul sau debitor,se poate actiona asupra imobilului pana la achitarea sultei?
Daca cel ce detine in proprietate imobilul este dator la randul sau catre alte persoane/institutii, atunci da, imobilul poate fi urmarit de catre acesti din urma creditori, alaturi de creditorii care urmeaza sa primeasca sulta.
Ordinea lor de preferinta este in functie de ce garantii/privilegii si-a inscris fiecare la cartea funciara.
In cel mai rau caz, imobilul poate fi scos la vanzare iar pretul astfel obtinut sa fie distribuit intre creditori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unul dintre moștenitori vrea să cumpere părțile celorlalți doi, dar aceștia cer mai mult decât le-ar reveni conform expertizei. ce poate decide instanța în acest caz? vlad69 vlad69 In urma succesiunii dupa ambii parinti, a rezultat o casa de locuit si un teren, la 3 mostenitori.Doi mostenitori au acceptat sa vanda partea lor celui de-al ... (vezi toată discuția)
Intrebare iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune buna seara, poate sa imi clarifice cineva daca [u]partaj succesoral[/u] si [u]iesire din indiviziune[/u] este acelasi lucru? in caz ca NU e acelasi lucru, ... (vezi toată discuția)
Cota parte 5/8 executare silita. cum se poate vinde de catre adjudecatar? Florin-Marius Florin-Marius Buna ziua! Am si eu urmatoarea speta: S-a scos la licitatie (executare silita) cota parte de 5/8 dintr-un imobil. O persoana castiga la licitatie aceasta ... (vezi toată discuția)