avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intrebare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intrebare

buna seara,

poate sa imi clarifice cineva daca partaj succesoral si iesire din indiviziune este acelasi lucru?
in caz ca NU e acelasi lucru, va rog sa-mi spuneti ce este partajul succesoral, ce diferneta intre acesta si iesirea din indiviziune, despre care am citit deja...

multumesc mult pentru raspunsuri cat mai complete!
Cel mai recent răspuns: iesiredinindiviziune , utilizator 09:22, 9 Octombrie 2008
Partaj succesoral = iesire din indiviziune.

Se folosesc cele doua expresii pentru ca partajul este si modalitatea in care inceteaza o coproprietate.

Coproprietatea e insa diferita de indiviziune. (chiar daca in limbajul comun ele se cam confunda).
Coproprietatea are ca obiect un bun (asupra caruia 1, 2, etc. persoane pot sa fi devenit coproprietare prin cumparare, de exemplu)
Indiviziunea are ca obiect o universalitate (cum ar fi patrimoniul/averea unui defunct in care se pot gasi mai multe bunuri, drepturi, adica active, dar si obligatii/datorii adica pasive).

Ultima modificare: Marți, 7 Octombrie 2008
romascanu, moderator
Da. Deşi nu.

Sau nu. Deşi da. :)



Partajul sau ieşirea din indiviziune semnifică aproximativ acelaşi lucru. Diferenţele sunt minore, şi ţin mai degrabă de proprietate decît de procedura împărţelii.

Partajul succesoral (sau împărţeala moştenirii, cum o denumeşte codul) este operaţiunea prin care bunurile din masa succesorală, dobîndite în stare de indiviziune (adică în cote părţi ideale), sunt atribuite în materialitatea lor fiecărui moştenitor, care devin astfel proprietari exclusivi asupra bunului (bunurilor) astfel atribuite. Partajul succesoral are ca obiect o universalitate de bunuri. În cazul acestei universalităţi, partajul succesoral şi ieşirea din indiviziune sunt unul şi acelaşi lucru.

Noţiunea de ieşire din indiviziune este utilizată însă şi atunci cînd pluralitatea de proprietari se referă la un singur bun. Corect ar fi să vorbim în acest caz despre coproprietate asupra bunului, nu despre indiviziune, copreprietatea fiind o modalitate a dreptului de proprietate, iar indiviziunea o modalitate a patrimoniului.
În acest caz, ieşirea din indiviziune, cum impropriu este numită, semnifică încetarea stării de coproprietate, fie prin împărţirea bunului în natură prin crearea de loturi şi atribuirea acestora în proprietate excliusivă copartajanţilor, fie atribuirea bunului unuia dintre ei, cu obligaţia de a-i despăgubi pe ceilalţi prin intermediul sultei, fie vînzarea bunului şi împărţirea preţului.

Liviu S.Bordaş


Multumesc av.Romascanu si c.j.Bordas! este mai clar, pentru mine. Astept cateva raspunsuri la un mesaj mai vechi, raspunsuri care sunt de mare importanta. As vrea sa stiu daca tot ce intreb eu mai jos este intalnit in cazul unui proces de partaj succesoral sau nu...?!

1. Multumesc av.Romascanu (pt. un raspuns anterior! pe care il citez** mai jos), DAR intreb : ---> ce se va intampla daca nu exista banii pentru compensare cu sulte?! eu nu am in proiect sa compensez cu sulte, cu economiile actuale de care dispun am alte proiecte in vedere si pe care le-am demarat deja...!

va citez** : "Judecatorul analizeaza cu prioritate posibilitatea de partaj in natura. Daca poate sa dea o casa unuia si teren/terenuri altora, nu dispune nicio vanzare. Face loturi si stabileste compensari in bani (sulte)."

2. A doua intrebare referitor la evaluari: Intr-un subiect anterior mi-ati scris, citez : "Luati-va un avocat. Va va costa mai ieftin decat puteti pierde doar din sub/supraevaluarile bunurilor." INTREBAREA MEA ---> Cum se poate pune problema sub/supraevaluarilor in acelasi timp? Practic sunt posibile ambele evaluari? Se poate presupune ca ar putea fi facuta si obtinuta o subevaluare SAU tot ata de bine o supraevaluare?

3. Ce se poate intampla daca decid sa nu merg la proces? Va rog mult sa-mi raspundeti! Multumesc!!! iar daca decid sa merg, cu cat timp inaintede prima infatisare ar fi bine sa contactez un avocat???

Distinse salutari!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2008
iesiredinindiviziune, utilizator
romaşcanu este, întradevăr, av.

În schimb, Bordaş este cj. Aşa cum scrie şi în pagina de consultant.

Asta ca să nu creadă lumea că mi-am arogat undeva, cîndva, calităţi neconforme realităţii.



Totul, bineînţeles, sub semnul :offtopic:

Liviu S.Bordaş
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2008
themis, utilizator
Rog mult avocatii si consilierii juridici sa-mi raspunda la cele 2 intrebari de mai jos! O zi buna tuturor!

iesiredinindiviziune a scris:
(...) As vrea sa stiu daca tot ce intreb eu mai jos este intalnit in cazul unui proces de partaj succesoral sau nu...?! (precizez ca inca nu a avut loc prima infatisare)

1. In cazul partajului successoral (reclamantul invoca art. 728 iesire din indiviziune) : ---> ce se va intampla daca se ajunge la compensatii prin sulte pentru loturi inegale si nu exista banii pentru compensare cu sulte?! (eu nu am in proiect sa compensez cu sulte, cu economiile actuale de care dispun am alte proiecte in vedere si pe care le-am demarat deja...!) stiind ca : "Judecatorul analizeaza cu prioritate posibilitatea de partaj in natura. Daca poate sa dea o casa unuia si teren/terenuri altora, nu dispune nicio vanzare. Face loturi si stabileste compensari in bani (sulte)."

2. Ce se poate intampla daca decid sa nu merg la proces? iar daca decid sa merg, cu cat timp inainte de prima infatisare ar fi bine sa contactez un avocat??? Va rog mult sa-mi raspundeti! Multumesc tuturor pentru raspunsuri!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare soorin63 soorin63 Sunt coproprietar al unui imobil impreuna cu mama si fratele,ei locuiesc acolo eu nu.Intre timp s a demarat procesul pt iesirea din indiviziune si in acelasi ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune Am primit o Citatie de la Judecatorie, ca sunt chemat in instanta in calitate de Parat, in proces cu F. in calitate de Reclamant, pentru Fond - Partaj Judiciar ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune adina42 adina42 va rog ajutati-ma in urmatorul caz: mama mea a semnat acum cativa ani iesirea din indiviziune de la mostestenirea casei parintesti cu curte si i-a lasat ... (vezi toată discuția)