avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare

Sunt coproprietar al unui imobil impreuna cu mama si fratele,ei locuiesc acolo eu nu.Intre timp s a demarat procesul pt iesirea din indiviziune si in acelasi timp eu am incercat sa ma mut acolo,fiind spatiu suficient de locuit si pt mine.Problema este ca mama si fratele meu nu sunt de acord cu lucrul asta si eu voiam sa va intreb in cazul in care eu ma mut acolo si ei pur si simplu intra in spatiul in care eu as locui(de fapt asta s a si intamplat cu mai mult timp in urma)ce pot sa fac din pct de vedere legal?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:05, 1 Decembrie 2008
Daca ati solicitat pe cale judecatoreasca iesirea din indiviziune, instanta va stabili care este lotul dvs., respectiv ce parte din casa o veti putea folosi, ca mostenitor.
Insa, problema la care ar trebui sa va ganditi foarte bine e , in situatia data, cand nu va intelegeti cu ceilalti membri ai familiei, cum veti locui acolo?? certandu-va si judecandu-va toata viata?? Alegeti si o a doua varianta, primirea unei sume de bani reprezentand cota dvs. de mostenire, care va fi platita de ceilalti mostenitori. Va luati banii si va vedeti de drum, renuntand la varianta:" Daca voi nu ma vreti, eu va vreau!".
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Noiembrie 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
Este important ca loturile sa fie functionale, in caz contrar instanta ar putea atribui in natura mamei si fratelui dvs. imobilul iar dvs. sa fiti obligat sa primiti o sulta reprezentand c/v cotei dvs.
Cel mai bine, prezentati situatia in concret unui avocat.
Coproprietatea presupune dreptul fiecărui coproprietar de a folosi bunul aflat în coproprietate, dar şi obligaţia de a nu aduce atingere dreptului de folosinţă al celorlalţi coproprietari.

Situaţia este clară atunci cînd coproprietarii au convenit asupra unui partaj asupra folosinţei. Din păcate, nu este cazul dumneavoastră.

Soluţia cea mai sănătoasă este ieşirea din starea de coproprietate, fie prin lotizarea bunului (dacă poate fi făcută în fapt), fie atribuirea bunului contra unei sulte, fie vînzarea bunului şi împărţirea preţului.

Oricare dintre coproprietari se poate adresa instanţei cu o cerere în împărţirea bunului.

Liviu S.Bordaş
Eu stiu ca este cel mai bine sa astept sa se termine procesul pt iesirea din indiviziune dar dupa cum stiti si dumneavoastra poate dura ff mult pana ajunge la sfarsit si pana se epuizeaza toate caile de atac iar intre timp eu nu mi mai permit sa platesc o gramada de bani pt chirie si pur si simplu nu mi se pare normal ca eu sa platesc chirie cand pot sa locuiesc in casa "mea" cum s ar spune.
Teoretic, ar exista calea ordonanţei preşedinţiale. Practic însă, avînd în vedere că există un proces de partaj pe rol, nu ştiu dacă instanţa va admite cererea. Cu atît mai mult cu cît, avînd o locuinţă, nu prea puteţi învedera nici urgenţa, nici existenţa unui drept care s-ar păgubi prin întîrziere.

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Intrebare iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune buna seara, poate sa imi clarifice cineva daca [u]partaj succesoral[/u] si [u]iesire din indiviziune[/u] este acelasi lucru? in caz ca NU e acelasi lucru, ... (vezi toată discuția)
Vanzare / cumparare a unei cote indivize lorma lorma As vrea sa achizitionez un apartament.Proprietarii(caci sint doi prin actul de succesiune) au 75 respectiv 25 la suta cota din respectivul apartament.Cel cu ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala teodorudaniela teodorudaniela Buna seara! Tatal meu a murit acum 12 ani.Noi suntem 3 frati,iar mama traieste .Nu am facut masa succesorala dupa tata si nici nu stim exact ce bunuri a avut ... (vezi toată discuția)