avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deosebire intampinare - reconventionala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deosebire intampinare - reconventionala

Buna ziua! Dincolo de explicatiile oferite de Cod.proc.civ. sau gasite in lucrarile de specialitate in materia cererii reconventionale si a intampinarii, imi puteti spune, va rog, prin ce se deosebesc acestea, care sunt diferentele vizibile dintre ele, in conditiile in care sunt intocmite de aceeasi parte din proces? In speta, paratul intr-un proces de partaj intervenit dupa divort vrea sa demonstreze ca: o parte din bunurile mobile precizate de fosta sotie ca bunuri comune sunt doar ale lui, dobindite inaintea casatoriei, apoi exista si alte bunuri mobile neprevazute in actiunea reclamantei, pentru ca in final paratul sa obtina o cota cat mai mare din imobilul bun comun, putand dovedi contributia mai mare la obtinerea acestuia, si nu contributia comuna si egala a partilor, cum precizeaza reclamanta. Cum ar trebui sa sune, asadar, in cateva vorbe, cererea reconventionala si intampinarea? Multumesc mult :hm:
Cel mai recent răspuns: vittalush , utilizator 16:04, 21 Ianuarie 2011
Întîmpinarea este actul prin care pîrîtul răspunde pretenţiilor reclamantului şi în care învederează mijloacele sale de apărare.

Cererea reconvenţională este cererea pîrîtului, îndreptată împotriva reclamantului, prin care pîrîtul invocă drepturi proprii împotriva celui din urmă.

Dovada bunurilor proprii ale pîrîtului poate fi făcută pe calea întîmpinării.

Cererile privind alte bunuri, neincluse de reclamant în masa bunurilor comune de partajat, eventual aflate în posesia reclamantului şi considerate de acesta ca bunuri proprii ale sale, precum şi cererile privind stabilirea contribuţiei pîrîtului la dobîndirea bunurilor comune, sunt de domeniul cererii reconvenţionale.


Sper că nu sunt în eroare cu enumerarea de mai sus.

Liviu S.Bordaş
recomandarea mea ferma este sa faci actiune reconventionala
recunoasterea unui drept propriu se poate faca doar in privinta unui subiect activ
care a depus o actiune (initiala sau reconventionala)

 acţiunea civilă atrage obligaţia pentru cel care o înaintează (ca o condiţie de admisibilitate) plata unei taxe de timbru. Înaintarea intimpinarii nu este condiţionată de plata taxei;
 acţiunea civilă are un caracter ofensiv şi cuprinde cerinţele reclamantului. Intimpinarea are caracter defensiv şi cuprinde apărările Pîrîtului;
 acţiunea civilă cuprinde cerinţele înaintate de reclamantul respectiv (cerinţe de tipul a da, a face sau a nu face) care în cazul admiterii acţiunii sunt fortificate de puterea coercitivă a statului, prin emiterea titlului executoriu. Intimpinarea nu poate cuprinde cerinţe, ca consecinţă nu este posibilă emiterea unui titlu executoriu în baza intimpinarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj chris4 chris4 Buna ziua, as dori sa stiu , in procesul de partaj parte pirita, cind se depune cererea de intimpinare trebuie platit taxe? de timbru sau altceva? In ... (vezi toată discuția)
Cererea reconventionala partaj chris4 chris4 Ati putea sa ma ajutati , Am fost chemata in judecata privind un partaj, (iesirea din indiviziune) dupa o perioade de 26 de ani de divort de catre fostul ... (vezi toată discuția)
Plata expertiza topografica anonim99 anonim99 Intr-un proces, reclamantul initial, datorita unei “intimpinari si actiune reconventionala” depuse de pirit, devine la rindul sau pirit... Instanta ... (vezi toată discuția)