Inculpata a fost condamnata iniţial pentru două infracţiuni concurente, astfel:
- pentru o infracţiune de vătămare corporală, săvârşită la 16 iunie 1980, s-a pronunţat la 23 ianuarie 1981 o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare;
- pentru o infracţiune de pruncucidere, săvârşită la 5 noiembrie 1979, s-a pronunţat tot la 23 ianuarie 1981 o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare.
S-a dispus executarea pedepsei cele mai grave de 3 ani şi 6 luni, la care s-a adăugat un spor de 6 luni închisoare, în total 4 ani!
Ulterior trecerii la executarea acestei pedepse, la 19 martie 1982, inculpata a fost condamnată la 5 ani închisoare pentru săvârşirea în perioada 28 august – 4 decembrie 1980 a unei infracţiuni continuate de furt calificat, formată din 8 acţiuni de sustragere a unor baloturi de material textil din incinta unei fabrici de confecţie; dintre acestea, 7 acţiuni au fost consumate, iar ultima tentată, toate comise pe timp de noapte, 3 prin escaladare iar una prin efracţie.
Descontopind pedeapsa globală de 4 ani închisoare în părţile sale componente, prin înlăturarea sporului, instanţa a aplicat regulile sancţionatorii ale concursului în raport de toate cele 3 pedepse pronunţate în concret, realizând o nouă contopire în urma căreia a aplicat pedeapsa cea mai grea, de 5 ani, la care nu a mai adăugat nici un spor, dispunând executarea acesteia ca pedeapsă concursuală.
Împotriva acestei hotărâri a promovat apel procurorul, motivând că instanţa în mod greşit a îndepărtat sporul stabilit de prima instanţă alături de pedeapsa de bază.
Problema mentinerii sporului de pedeapsa in urma recontopirii e una controversata , existand si in doctrina pareri contradictorii.De pilda, se afirma ca sporul aplicat pedepselor contopite initial ar fi trebuit mentinut, intrucat ar avea autoritate de lucru judecat.Dar exista si opinii conform carora sporul poate fi mentinut, sporit sau inlaturat.
Asa incat , nu poti primi aici un sfat complet, fiindca depinde foarte mult si de judecator , iar legea e in sensul in care in cazul infractiunilor concurente , pedeapsa se stabileste aplicand pedeapsa pentru fiecare in parte, apoi se alege pedeapsa cea mai grea, care se poate spori pana la maximul ei special.Daca instanta considera ca , fata de gravitatea si numarul infractiunilor, pedeapsa este neindestulatoare, se poate aplica un spor de pana la 5 ani.
A, si se mai opineaza si ca sporul initial aplicat ar fi absorbit in pedeapsa rezultanta dupa recontopire...
Acum, si speta ta e destul de sofisticata, dar poate mai tarziu imi voi bate mai mult capul cu ea:)
avand in vedere faptul ca instanta "poate" sa aplice un spor si nu "este obligata " sa aplice un spor , eu consider ca solutia data e corecta.
asa cum si legally a precizat mai sus , se poate considera ca pedeapsa de 5 ani fiind mai mare decat veche contopire o absoarbe si scopul pedepsei poate fi atins si fara aplicarea vreunui spor.