avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ma pot pensiona oricand anticipat cu maxim 5 ani ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ma pot pensiona oricand anticipat cu maxim 5 ani inaintea implinirii limitei de varsta?

Buna ziua,

Ma numesc Ioana Mihaila si as dori sa-mi oferiti niste informatii in ceea ce priveste pensionarea anticipata.
Am fost la Casa de pensii si mi s-a spus ca am dreptul de a-mi depune dosarul pentru pensionare anticipata la 55 ani si 7 luni, respectiv 1 mai 2012.
Intrebarea mea este daca exista o perioada limita in care pot depune dosarul sau din momentul in care implinesc cei 55 ani si 7 luni pot depune dosarul oricand, neconditionata de vreun termen respectiv daca depun dosarul peste un an daca mi se mai acorda dreptul de pensionare anticipata chiar daca am depasit varsta cu un an timp in care am lucrat?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:39, 22 Martie 2012
1. Depunerea cererii de pensionare, impreuna cu celelalte acte necesare, se poate face incepand cu data la care indepliniti conditiile de pensionare (adica incepand cu 01.05.2012).

2. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art.103
...
(2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana...
...

Art. 104
(1) In sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de prezenta lege, in functie de categoria de pensie solicitata.
...

Art. 105
In sistemul public de pensii, pensiile se platesc de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.

3. Asadar dvs. puteti solicita pensie anticipata oricand dupa indeplinirea conditiilor dar plata acesteia se va face dupa ce incetati calitatea de salariat (asigurat).
De la 1 mai 2012 puteti depune dosarul de pensionare oricand doriti, in perioada celor 5 ani de anticipare.
Daca mai lucrati, atunci mai castigati putin la punctajul de pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie lelina lelina Buna ziua, am varsta limita de pensionare si aveam dreptul la 1 februarie 2012 la preyentarea dosarului dar pentru ca am fost plecata din tara am depus dosarul ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata, punere in plata cfrscrlbv cfrscrlbv Buna ziua , Tatal meu a depus in data de 9.09.2013 dosarul de pensie anticipata. De la unitatea la care a lucrat , persoana care a intocmit dosarul a cerut ... (vezi toată discuția)
Data incepere acordare pensie anticipata cristinaralucaci cristinaralucaci Buna ziua. Tatal meu s-a pensionat anticipat. Dosarul l-a depus in septembrie. Ultima lui zi de munca a fost 30 mai. Decizia de incetare specificadata de 30 ... (vezi toată discuția)