Buna ziua!va rog sa imi spuneti de ce indemnizatii putem beneficia eu si concubinul meu(pt ca nu suntem casatoriti)la nasterea primului copil!el este angajat eu sunt somera!si de unde pot solicita aceste beneficii!va multumesc!!
Veti beneficia de alocatia copilului de 200 lei pana la varsta de 2 ani si in conditiile legii de o indemnizatie de minim 600 lei.
Sunteti in somaj indemnizat sau „fara ocupatie”? Tatal ar putea beneficia de concediul pentru cresterea copilului cu o indemnizatie de 75% din venitul mediu al ultimelor 12 luni de dinaintea nasterii copilului.
ccc o sa il iau eu pt ca sunt in somaj indemnizat insa indeplinesc conditiile pt a lua indemnizatia de min 75./.dar trusoul copilului?am inteles ca era in val de 150 ron...mai e valabila?si tatal nu are un beneficiu banesc de la serv?si un concediu de 5 zile?am ceva informatii dar nu stiu cat de reale sunt?si cei 600 in conditiile legii in vigoare?va rog explicati!!va multumesc
Veti primi doar alocatia copilului de 200 lei si indemnizatia de 75%. Nu se mai acorda trusoul si nici indemnizatia unica de 600 lei. Zilele libere se vor acorda doar daca in contractul de munca al tatalui sau in CCM-ul la nivel de unitate sau ramura ori regulamentul intern le prevede
1. Legea 210/1999 privind concediul paternal spune:
Art. 1
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
Art. 2
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.
... Art. 4.
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.
2. - Asadar tatal copilului beneficiaza, din partea angajatorului lui, de un concediu platit de 5 zile lucratoare.
- Pentru asta trebuie sa faca o cerere catre angajator si sa anexeze o copie dupa certificatul de nastere a copilului.
Buna. Va rog sa-mi spuneti si la cazul meu ceva. Eu sunt cetatean roman, cu resedinta la Gorj, mamica insa e din Rep. Moldova. Nu suntem casatoriti, (ne casatorim toamna), dar copilul la nastere presupun ca va figura si in pasaportul meu.
Reesind din cele expuse, ce posibilitati avem sa luam indemnizatia in Romania?
Va multumesc