Buna ziua! Sunt insarcinata, urmeaza sa nasc pe 30 iulie 2014! Eu am terminat facultatea la sfarsitul lunii iunie 2013 si din pacate nu am trecut atunci de examenul de licenta, urmand sa il dau pe 12 februarie 2014. Exista vro posibilitate sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil? Pot da examenul de licenta si in iulie 2014 daca ma ajuta mai mult sa iau indemnizatia. Eu nu am lucrat de cand am terminat facultatea, nici actele de somaj nu le-am depus. Sotul meu s-a angajat de o saptamana si nu o sa faca 12 luni de munca cand nasc eu! Ma puteti ajuta cu un sfat?
1. Daca veti naste in iulie 2014 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt august 2013 - iulie 2014.
2. In aceste 12 luni trebuie sa aveti venituri din salariu, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (studenta la zi, somaj indemnizat, cele 60 de zile de la absolvire si pana somaj, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
3. - Trebuia sa va inregistrati la Agentia de Somaj chiar daca nu ati sustinut examenul de licenta.
- De ce nu ne-ati contactat imediat ce ati terminat ultimul an de studii?
4. Daca sotul indeplineste conditiile pe care le-am spus la pct.1 poate beneficia el de CCC.
nu am stiut ca pot beneficia de somaj fara licenta! Si daca dau licenta acum in februarie sau in iulie nu are nici o importanta, nu ma ajuta cu nimic?:(
Art. 38 din Legea nr.76/2002
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
....
l) expirării perioadei de 60 de zile, prevăzută la art. 17 alin. (2) lit. a);
....
Art. 17 (2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevăzute la art. 16 lit. b), dacă îndeplinesc următoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;
....
art.50 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002:
(3) În sensul legii, data absolvirii studiilor este data de întâi a lunii urmãtoare celei înscrise în diplomã sau, dupã caz, în certificatul de studii eliberat de cãtre instituţia de învãţãmânt de stat sau particular, autorizatã ori acreditatã în condiţiile legii, dacã în cuprinsul acestora nu se specificã, în mod expres, o anumitã datã de absolvire.
1. In ziarul "Evenimentul zilei" din 20.07.2013, Iuliana Circei, secretar general al ANOFM, spune:
"De indemnizatia de somaj beneficiaza si absolventii cu studii superioare cu sau fara diploma de licenta sau master".
2. Intrebati la Agentia de Somaj de care apartineti daca veti beneficia de indemnziatie de somaj dupa ce luati licenta in februarie.