avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1057 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... De ce indemnizatii putem beneficia la nasterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

De ce indemnizatii putem beneficia la nasterea copilului?

Buna ziua!va rog sa imi spuneti de ce indemnizatii putem beneficia eu si concubinul meu(pt ca nu suntem casatoriti)la nasterea primului copil!el este angajat eu sunt somera!si de unde pot solicita aceste beneficii!va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:20, 31 Ianuarie 2014
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

2. Ramane ca unul dintre dvs. sa indeplineasca si conditia ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (elev sau student la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. Spuneti data prezumata a nasterii copilului si ce statut ati avut/veti avea in cele 12 luni inainte de nastere.
2. Deci sa inteleg ca daca 12 luni premargatoare nasterii parintii nu au avut careva venituri(la momentul traim temporar in Rep. Moldova) si
c)va trebui sa locuim in Romania ca sa putem beneficia de indemnizatie?
3. Data prezumata a nasterii e 5-10 mai, si statutul ar fi dizocupat.( dupa cum am expus mai sus suntem in RM acum temporar)
Sau ca sa nu o fac pe modestul :) , e de inteles ca am vrea sa luam indemnizatia . Reesind din situatia noastra, ce am putea deja sa facem, ca sa avem asa sanse.
1. Daca nasterea are loc in luna mai 2013 cele 12 luni luate in calcul sunt iunie 2012 - mai 2013.

2. In aceste 12 luni trebuie ca unul din parinti sa fi avut venituri asa cum am spus in mesajul anterior, pentru a putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

3. De asemenea pe perioada cat primeste indemnziatia acel parinte trebuie sa locuiasca in Romania, impreuna cu copilul si sa aiba grija de el.
Cu traiul trecem in Romania, dar cum ramine cu cele 12 luni. Nu sunt alte indemnizatii decit cel pentru concediu crestere copil?

Alte discuții în legătură

Concediul de paternitate crazydaddy crazydaddy In cazul in care mama este plecata in strainatate, iar tatal lucreaza in Romania, acesta are dreptul la cei 2 ani de concediu de paternitate, cu toate ... (vezi toată discuția)
Pentru concediu paternal ioana023 ioana023 Daca as avea 11 luni contribuite din cele 12 luni pot beneficia de concediu paternal ? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil dupa absolvirea cursurilor de licenta, la zi Rebeca01bb Rebeca01bb Sunt insarcinata si voi naste la sfarsitul lunii septembrie 2015 in Spania .Aici vom sta o perioada. In data de 27 iunie 2015 am absolvit cursurile de ... (vezi toată discuția)