Acum un an am avut un accident usor cu masina personala, marca TICO. Ma aflam in plin trafic rutier. Se mergea bara la bara. Autoturismul, marca RENAULT MEGANE SEDAN, ce se afla in fata mea, a oprit la o intersectie, dorind sa faca stanga, insa datorita traficului rutier foarte aglomerat de pe sensul opus, a executat manevra de mers inapoi, neasigurandu-se, astfel lovindu-mi si spargandu-mi bara fata dreapta. Mentionez ca in acest timp am efectuat semnale luminoase si acustice prin claxonare si aprinderea farurilor, totodata efectuand la randu-mi manevra de mers inapoi, atat cat mi-a permis insa spatiul dintre masina mea si autoturismul din spate, marca CIELO.
Dupa o discutie aprinsa cu soferul autoturismului Renault Megane Sedan si sotia acestuia, care nu recunosteau initial ca m-au lovit, am cazut de acord sa mergem la Sectia de Politie Rutiera, astfel recunoscandu-si pana la urma vinovatia de producere a accidentului.
La sectia de politie au urmat procedurile obisnuite: declaratii scrise date de catre mine si de catre soferul vinovat, examinare etilotest, incheiere proces-verbal de catre agent constatator din partea Politiei Rutiere, proceduri in urma carora s-a stabilit vinovatul in persoana soferului si posesorului autoturismului Renault Megane Sedan. Mentionez ca in declaratia scrisa, soferul vinovat de producerea accidentului isi recunostea vinovatia.
Cu ocazia semnarii procesului verbal si luarea la cunostinta de contraventiile ce-i reveneau de platit si suportat, soferul vinovat a spus ca pt. un accident atat de usor primeste prea multe penalizari si a mentionat ca va face contestatie.
Am urmat pasii derularii procesului de reparare a autoturismului personal, pentru mine insemnand in acelasi timp caz clasat.
La un an de la acest eveniment insa, am primit citatie prin care mi se aduce la cunostinta ca sunt intervenient in proces cu petentul de fond dl. T.M. (soferul autoturismului Renault Megane Sedan care m-a accidentat cu un an in urma) si, trebuie sa ma prezint la o anumita data in instanta de judecata. Am mers in prealabil la arhiva Judecatoriei si am studiat dosarul cu pricina.
Spre surprinderea mea, dl. T.M. contesta procesul verbal incheiat de catre Politia Rutiera, sub motiv ca nu este stampilat si, ca i s-au aplicat mai multe penalizari pentru o singura contraventie. In continuare insa, argumenteaza cu cinism, ca la data producerii accidentului nici nu crede ca mi-a spart bara masinii, deoarece masina sa ( de 5 stele) nu a avut nici o avarie. Mentionez ca aceasta contestatie a fost facuta de dl. T.M. in termen legal, la cateva zile de la data accidentului, de atunci si pana in prezent, organele de justitie solicitand organelor de politie, cautarea mea sub numele real si adresa exacta, deoarece numele meu dat initial de catre Politia Rutiera era altul (s-a inlocuit o litera cu alta).
Mai mentionez ca avocat al petentului T.M. este fiica sa. O alta mentiune este ca Politia Rutiera este citata ca intimat, iar societatea de asigurari care a suportat paguba este citata de asemenea ca intervenient.
La data de 21.11.2008 cand a avut loc judecarea dosarului in cauza nu s-au prezentat reprezentantii celor doua organizatii (Politia Rutiera si societatea de asigurari), motiv care a dus la amanarea procesului in data de 09.01.2009. Fac mentiunea ca la dosar se afla in copie toate actele solicitate Politiei Rutiere de catre instanta de judecata, cu privire la evenimentul rutier produs (proces verbal, declaratii scrise), din care rezulta clar ca dl.T.M. isi recunoaste vinovatia
Va rog sa-mi spuneti ce pot face in acest caz, deoarece avocata (fiica) d-lui.T.M. mi-a spus cu cinism, la iesirea din sala de judecata, ca legile din Romania ii permit sa faca si astfel de speculatii si, ca va face tot posibilul sa intoarca procesul impotriva mea.
Nu e cazul sa va ingrijorati , in sensul ca se va intoarce situatia in defavoarea dvs.
Ceea ce se doreste e ca acel proces sa fie castigat pe chestiuni de forma, dar daca judecatorul a dorit sa va audieze si pe dvs. asta nu e rau, intrucat veti declara in ianuarie tot ce s-a intamplat , marturie care va pune sub semnul intrebarii cata dreptate are contestatorul?
Pe de alta parte, atunci cand se solicita anularea unui act de contraventie nu se stabileste si cine e vinovat daca nu petentul?
Cat priveste introducerea asiguratoului in proces, aceasta este o conditie obligatorie prevazuta de lege si judecatorul nu face decat sa se supuna acesteia.
Tare ciudata imi pare chestiunea cu asiguratorul... E important de vazut dosarul, procesul-verbal... De ce s-o fi gandit omul sa cheme asiguratorul in proces...
Acesta nu este introdus obligatoriu de drept, ci numai la cererea contestatorului, ca s-a modificat legea...
Apoi, sustinerile unei parti in proces, fie ea si intervenient, nu este marturie...
Daca insa se ataca procesul-verbal pe conditii de forma, nu are nicio importanta marturia nimanui... Ca altfel va spuneam sa cautati martori, acel Cielo etc.
Sincer, pentru motive de forma, ar trebui vazut acel proces-verbal ca sa ne putem da cu parerea...