Este legal ca o persoană angajată cu contract de muncă ca salariat la o firmă sau întreprindere să i se traseze ca sarcină de serviciu în mod verbal sau în scris de către şeful lui ierarhic, să intervină pentru reparaţie şi întreţinere la o instalaţie de supraveghere şi securitate ?. De întreţinerea şi reparaţia instalaţiei, se ocupă o firmă autorizată în astfel de operaţii dar la care ar vrea să se renunţe la serviciile ei. Menţionez că acea persoană este aptă să facă acest lucru din punct de vedere a pregătirii profesionale, dar nu este autorizată conform unor norme drastice în vigoare, să intervină asupra unor astfel de sisteme.
Poate fi considerată sarcină de serviciu ceva care prin lege nu eşti autorizat să o faci ?.
Îşi asumă acea persoană anumite riscuri personale prin intervenţia ei, chiar dacă a primit un ordin verbal sau scris ?.
Persoana respectivă, poate să refuze verbal sau în scris cu motivaţia că nu este autorizată pentru intervenţie ?.
În caz că refuză sarcina respectivă, poate fi tras la răspundere, penalizat, i se poate imputa că nu a realizat prin refuz, o sarcină de serviciu ?.
ªeful lui ierarhic poate răspunde de sarcina trasată, în caz că apar probleme de orice natură prin funcţionarea acelei instalaţii de supraveghere şi securitate ?, cu toate că acea persoană acceptă totuşi acea sarcină?.
In raspunsuri nu se sesizeaza aspectul penal, pentru cazul in care se produce un accident de munca ca urmare a interventiei unei persoane neautorizate (in conditiile legii specifice) la un echipament de munca, indiferent daca este sau nu instalatie/ echipament de munca/ utilaj ssm.
Legea 319/ 2006 interzice efectuarea unor astfel de activitati de catre persoane neautorizate, la echipamentele de munca.
In caz de evenimente deosebite produse la un loc de munca/ post de lucru, pentru salvarea de vieti omenesti sau pentru a preintampina noi evenimente similare, se poate accepta interventia unui lucrator calificat (dar neautorizat) la astfel de echipamente de munca, sub directa supraveghere profesionala a sefului ierarhic superior si in urma luarii tuturor masurilor care se impun pentru a nu se produce accidentarea celui care intervine.
Lucratorul concediat pe motiv ca a refuzat (in scris) o sarcina de munca (primita in scris) pentru care este neautorizat, poate contesta decizia angajatorului in contencios administrativ si va avea castig de cauza.
La primirea unei sarcini de serviciu, verbal, de catre un lucrator (activitate pentru care nu este autorizat), acesta poate cere confirmarea in scris a sarcinii primite, mentionand ca nu detine autorizatie pentru prestarea acelei activitati. Greu de crezut ca va mai primi sarcina in scris.
Cauze concrete de acest gen pot fi sesizate ITM, in scris, care are obligatia legala sa faca ancheta si sa stabileasca masuri si sa dea amenzi contraventionale persoanelor raspunzatoare de nerespectarea legii.
Eu inteleg situatia cam asa:
- o firma si-a procurat o instalatie de supraveghere si securitate pentru care a incheiat un contract de prestari de servicii cu o firma specializata in astfel de chestiuni; nu cunosc daca firma de paza si securitate care asigura interventia are si un angajat propriu care sa remedieze anumite defectiuni ale acelei instalatii - ca deh, se mai intampla - sau pentru acest lucru, se poate apela la o alta firma;
- la un moment dat, firma care beneficiaza de serviciile acelei instalatii de supraveghere si securitate, probabil nu mai poate suporta costul contractului incheiat cu firma si incearca sa rezolve functionarea in continuare a instalatiei prin repartizarea acestei sarcini, unui angajat al sau;
- in momentul in care firma prestatoare de servicii de supraveghere si securitate este notificata de catre beneficiar ca acesta renunta la acele servicii - probabil cu anumite clauze din contract, aceasta nu-si mai efectueaza serviciul de supraveghere, altfel spus, nu va mai incasa bani de la beneficiar;
- acum ce face beneficiarul instalatiei, este alta poveste si depinde de domeniul sau de activitate daca poate functiona legal fara acea instalatie de supravehgere; daca nu poate functiona fara acea instalatie, este obligata ori sa prelungeasca contractul de prestari servicii cu vechea firma de supraveghere, ori cu o alta si in acest caz beneficiarul nu se poate ”baga” sa intervina, sa repare instalatia respectiva ( cred ca sunt stipulate clauze contractuale in acest sens); insa daca firma beneficiara nu este obligata legal sa functioneze cu o asemenea instalatie de supraveghere, atunci ramane la latitudinea conducerii sale pe cine sa puna sa aibe grija de acea instalatie.
La mine la serviciu aveam inca din anii '70 o instalatie destul de complexa de supravehere in caz de incendiu a tuturor locurilor din intreprindere unde era pericol de incendiu. Aceasta instalatie era intretinuta de o echipa intreaga de electromecanici, atestati si ras-atestati, ca sa nu zic autorizati, care aveau grija permanent ca instalatia (avea mii de senzori in toata intreprinderea) sa functioneze ireprosabil. Desigur, lucrurile au evoluat considerabil si nu poti lasa un nene acolo, chiar daca stie sa lege doua sarme sa se ocupe de intretinerea unei instalatii de supraveghere.
Ca sa inchei, sunt de acord cu cele afirmate de @gigipopa in mesajul de mai sus.