avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... adoptie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

adoptie

Buna ziua,
Am doi copii din prima casatorie, de 11 si 8 ani, incredintati spre crestere si educare mie conform unei H.J. Din a doua casatorie mai am inca un copil. Actualul meu sot ar dori sa adopte copiii din prima casatorie, pentru a le schimba numele. Ce se poate face in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:14, 24 Noiembrie 2008
# entru incuviintarea adoptiei, se sesizeaza instanta judecatoreasca, la cerere fiind anexate:
# consimtamantele adoptatorului/sotului(ei) acestuia/parintilor firesti, respectiv tutorele/copilului ce a implinit 10 ani
# certificatul de nastere al copilului in copie legalizata
# certificatul de sanatate a copilului eliberat de o unitate publica desemnata de Directia de Sanatate Publica
# atestatul adoptatorului sau familiei adoptatoare (cu exceptia situatiilor in care nu este necesar acest atestat)
# hotararea irevocabila de incredintare a adoptatului
# certificatul de nastere al adoptatorului/sotului acestuia in copie legalizata
# certificatul de casatorie al adoptatorului in copie legalizata
# cazierul judiciar al adoptatorului
# certificatul medical al adoptatorului

Cererea va fi admisa daca aceasta este in interesul superior al copilului.
Nu va fi nevoie de acordul fostului sot?
In primul rand trebuie sa primiti consimtamantul tatalui natural.
Tatal natural al copilului, indiferent ca tine sau nu legatura cu copilul, (am vazut ca exagereaza la dreptul de vizita si ca savarseste infr de nerespectare a hot judec privind incredintarea minorului- Topicu alaturat) ca plateste pensie alimentara sau nu, ca a fost sau nu decazut din drepturile de parinte sau chiar a primit pedeapsa interzicerii drepturilor de parinte, pastreaza dreptul de a consimti la adoptie.

Puteti initia procedura de adoptie, dar este necesar acordul tatalui natural.
Oricum, chiar daca acesta va refuza sa isi dea acordul, instanta la admiterea cererii de adoptie tine cont si de alti factori. exista toate sansele ca actualul sot al dvs. sa poata obtine adoptia chiar daca tatal natural refuza acest lucru.
E bine sa luati legatura cu un avocat pentru a va consilia in aceasta problema si sa va reprezinte in instanta.

in consecinta , puteti sesiza in mod direct instanta judecatoreasca cu actiune privind incuviintarea adoptiei, de catre sotul care doreste sa adopte printr-o cerere.

Ce documente trebuie depuse pentru infierea unui copil de catre unul dintre soti ?

Documentele ce trebuie depuse odata cu cererea de incuviintare a adoptiei sunt:
- consimtamintele parintilor biologici exprimate prin act notarial autentic
- certificatul de nastere al copilului, in copie legalizata
- certificatul medical privind starea de sanatate a copilului, eliberat de catre unitati publice nominalizate de catre directia de sanatate publica
- certificatul de nastere ale adoptatorului in copie legalizata
- cazierul judiciar al adoptatorului
- certificatul medical privind starea de sanatate a adoptatorului, eliberat de medicul de familie pe lista caruia este inscris.
Pentru acest tip de adoptie nu este necesara obtinerea atestatului, deschiderea procedurii adoptiei interne pentru copil si nici incredintarea in vederea adoptiei, deoarece mama naturala a primit in ingrijire copilul la pronuntarea divortului de tatal natural.

cu stima

Multumesc foarte mult!
În cazul adopţiei copilului de către soţul părintelui său, consimţământul părintelui firesc se dă în faţa instanţei judecătoreşti odată cu soluţionarea cererii de încuviinţare a adopţiei.
Odata cu solicitarea consimtamantului, instanta solicita directiei raportul de consiliere si informare care confirma indeplinirea obligatiei prevazute la art. 14. din Legea nr.273/2004.

In mod exceptional, instanta judecatoreasca poate trece peste refuzul parintilor firesti sau, dupa caz, al tutorelui de a consimti la adoptia copilului, daca se dovedeste, prin orice mijloc de proba, ca acestia refuza in mod abuziv sa-si dea consimtamantul la adoptie si instanta apreciaza ca adoptia este in interesul superior al copilului, tinand seama si de opinia acestuia data in conditiile art. 11 alin. (1) lit. b) din Legea nr.273/2004, cu motivarea expresa a hotararii in aceasta privinta.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptia de catre tatal vitreg corinuta corinuta Ce proceduri legale sunt pentru ca tatal vitreg sa/si poata adopta copilul sotiei sale. In cazul cand e de acord tatal natural si in cazul cand nu e de acord ... (vezi toată discuția)
Doresc sa adopt copilul sotiei mele. TudoracheF TudoracheF Buna ziua, vreau sa adopt copilul soției mele ce trebuie făcut? Vreau sa menționez ca nu este recunoscut în acte de nimeni în certificatul de ... (vezi toată discuția)
Infierea nui copil sorineln sorineln vreau sa infiez copilul sotiei mele, care il are din prima casatorie{ sotul traieste inca} ce trebuie sa fac? cum trebuie procedat? (vezi toată discuția)