avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cat insemna un an in penitenciar?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cat insemna un an in penitenciar?

Am auzit ca un an in penitenciar este echivalentul la 8 luni sau chiar 6? Este adevarat? Asa se calculeaza?
Si prin ce activitati poate fi micsorata pedeapsa (scoala, munca etc.) si cu cat? Iar eliberarea conditionata in functie de ce se calculeaza si dupa cat timp se ia in calcul aceasta posibilitate?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 17:17, 24 Martie 2012
Un an de inchisoare este egal cu 12 luni calendaristice sau 365 zile.
Pedeapsa poate fi miscorata prin activitati lucrative (unitati de lucru in penitenciar sau activitati comunitare) conform legii. Daca detinutul doreste sa lucreze, pe langa faptul ca ii scade si pedeapsa va primi si ceva bani.
Pedeapsa poate fi de asemenea miscorata daca urmeaza anumite cursuri (în general se adreseaza celor care nu au finalizat liceul) in cadrul penitenciarului.

Eliberarea conditionata se face conform legii la implinirea a 2/3 (sau 1/2 dupa caz) din pedeapsa daca pedeapsa nu depaseste 10 ani sau 3/4 (2/3 dupa caz) daca pedeapsa depaseste 10 ani. Eliberarea conditionata este asa cum se si numeste „conditionata” de dovezi temeinice de indreptare, este staruitor in munca si disciplinat.

Legea nr.275/2006 prevede :
art. 76. - (1) Pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale, in vederea acordarii liberarii conditionate, se calculeaza dupa cum urmeaza:
a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata in conditiile prevazute in art. 59 alin. (1) si (2), se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca, in cazul condamnatilor majori, si 3 zile executate pentru 2 zile de munca, in cazul condamnatilor minori si tineri;
b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata in conditiile prevazute in art. 59 alin. (1) si (2), se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca, in cazul condamnatilor majori, si 2 zile executate pentru o zi de munca, in cazul condamnatilor minori si tineri;
c) in cazul in care munca este prestata in conditiile prevazute in art. 59 alin. (3), se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca;
d) in cazul in care munca este prestata in conditiile prevazute in art. 59 alin. (4), se considera 3 zile executate pentru 2 nopti de munca;
e) in cazul participarii la cursuri de scolarizare sau de calificare ori recalificare profesionala, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui semestru scolar si 15 zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala;
f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 3 zile executate pentru 2 zile de munca.
(2) Reducerea fractiunii de pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale nu poate fi revocata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberarea conditionata silvianitulescu silvianitulescu sotul meu a fost inchis pe 17 mai 2009.din momentul in care a intrat in penitenciar ,a avut un comportament exemplar,intre1-2 evidentieri pe luna,8 permisii ... (vezi toată discuția)
Eliberare la fractie Adyonela Adyonela Buna seara. As dori sa stiu in ce conditii se poate elibera un detinut la fractie, .. adica, de la 4 ani calendaristici sa iasa la 2 ani. Ii trebuie un ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza anul de pedeapsa intr-un penitenciar? GEOSTOIAN GEOSTOIAN Buna ziua,nu stiu daca m-am exprimat chiar bine in titlu dar va pot povesti cazul meu.Am doi frati care se afla in arestul politiei de 3 luni.inca nu sunt ... (vezi toată discuția)