Ce va scriu mai jos,este povestea unei femei disperate care nu stie ce sa mai faca la aflarea vestii ca fostul ei sot a dat vila construita de ei doi inainte de divort.
Iata istoricul:
Terenul pe care a fost construita vila,apartinea mamei sotului.
Sotul avea carnet de bolnav (psihiatrie) asta doar ca sa iasa la pensie pe caz de boala,cea ce a si reusit.
Cuplul acesta (sot si sotie) au construit vila cand sotul era pensionar pe caz de boala.
Batrana (mama sotului) a decedat dupa finalizarea vilei.
Intre timp intre sot si sotie s-au ivit neantelegeri,cea ce s-a finalizat cu divort.
Divortul a fost acum 8-10 ani.
Ei nu au facut partaj,a ramas ca sotul sa locuiasca in vila,iar sotia intr-un apartament cumparat de ei.
La un moment dat,sotul s-a concubinat cu o femeie.
Sotia a aflat ca fostul ei sot a dat vila ( vanzare,donatie sau alte scopuri) la o fata de-a concubinei,si o deranjeaza ca a dat casa vila acestei fete de-a concubinei si nu a dat-o la un copil pe care l-au facut ei impreuna .
Intrebari:
1) Cui revenea terenul si vila construita dupa decesul mamei sotului?
2) Poate sa vanda vila fostul sot daca nu s-a facut partaj?
3) Poate sa atace in instanta fosta sotie pe fost sot ca a dat vila cand acesta are carnet de psihiatrie,pretinzand ca concubina s-a folosit de el cand nu are minte?
Daca bunul a fost cumparat sau dobandit in timpul casatoriei nu il putea vinde.
Cred ca ar trebui vazute actele de avocat pentru detalii concrete intrucat astfel de cazuri se analizeaza in concret si nu la modul general.
Si in mod sigur veti avea o discutie destul de lunga cu avocatul.
La modul general mie imi pare ca ati avea dreptul la bani doar daca veti dovedi ceea ce sustineti.Ar putea fi foarte complicat.
Va trebui dovedit ca ati contribuit impreuna cu bani.
Dar, fara a se stii daca exista acte pe casa...ceea ce eu nu cred ca exista...va trebui sa dovediti cu inscrisuri, cu martori si cu interogatoriu toate aspectele de fapt referitoare la imprejurarea de fapt ca ati contribuit cu bani.
Pana la avocat, ideea este ca proprietarul terenului este si proprietarul constructiei de deasupra lui. Daca terenul era al soacrei, fac pariu ca si autorizatia de constructie a fost tot pe numele soacrei, ca urrmare, casa ii apartinea tot acesteia. Faptul ca dvs. ati construit impreuna cu sotul o casa pe terenul altcuiva si, cel mai probabil, in numele acestuia, nu va confera un drept asupra acestui imobil, cu atat mai mult cu cat acesta nu poate fi considerat bun comun al sotilor. Daca soacra a decedat, probabil ca sotiorul a dezbatut succesiunea si, daca nu a mai avut frati/surori, a mostenit si casa cu acte in regula, putand s-o instraineze cui doreste. Dvs. aveti, eventual, un drept de creanta, daca dovediti cu documente (facturi, etc) ca ati contribuit la construirea casei respective. Mai departe, va spune avocatul despre care vorbea colegul de mai sus.
=D>
Normal ca casa a fost construita pe terenul batranei (mama sotului) dar batrana avea pensie mica.....deci cu ce bani construia?
iar sotul avea carnet sau certificat cum i se mai spune ca ar fii bolnav cu mintea (psihiatrie)
Toate materialele a fost cumparate de catre sot ( ca el a umblat dupa materiale,asa am inteles),dar bani a fost de la sotie.
Sotia poate dovedi cu martori,muncitorii,mesterii platiti de catre ea.
Ideea este ca sotul nu mai are frati,deci totul i-ar reveni lui,dar cum ei doi au divortat dupa decesul batranei,mostenitori ar trebui sa fie acest cuplu?
Si cum partajul nu s-a facut.......are dreptul fostul sot sa faca ce vrea cu casa-vila?
Exista vreo lege in care sa spuna cine are dreptul la mostenire dupa decesul parintilor? Daca DA,cine si cat % are dreptul fiecare? Copii,nepoti,nora,etc !
Dupa decesul soacrei, fiul ei a fost singurul mostenitor. La fel, mostenitori ai fostului sot vor fi doar copiii acestuia daca la data decesului nu exista si o sotie .
Femeia a avut un drept de creanta asupra casei daca dovedea ca a contribuit la realizarea ei, insa acest drept s-a prescris
=D>
Corect,stiu ca succesorii sunt copiii descendentilor,dar atunci cand a decedat batrana mama,succesiunea ia revenit fiului,iar acesta nu era divortat.
Nu se poate ca averea sa fie impartita?
deci ei nu au facut partaj,dar consider ca ce a mostenit fiul,va trebui sa imparta cu sotia cat timp sunt impreuna cea ce nu s-a facut asa.
Da,femeia poate dovedi ca a contribuit la constructia casei,cu martorii pe care ea i-a angajat si platit ?
Nu este destul?
Apropo,daca nu se facuse partajul......,femeia poate sa locuiasca in vila? Ea nu a mers sa stea acolo,ca sa evite certurile sau altele mai rele,asa ca ea a stat si locuieste in prezent in apart.cumparat de cei 2,iar sotul la vila succesata dar construita pe banii sotiei,chiar daca terenul si chitantele de materiale erau cumparate pe numele mamei soacre si sotului.
Doamne.....cata suferinta si nedreptate este pe lumea asta!
#-o#-o #-o