avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunicul meu a divorțat după 10 ani de căsătorie, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunicul meu a divorțat după 10 ani de căsătorie, iar apoi a trăit în concubinaj cu fosta soție. Are și ea drept de moștenire după el sau doar mama mea?

Buna seara!
Ma poate ajuta cineva cu cateva informatii?
Bunicul meu a trait cu o femeie timp de 15 ani. Prima data 10 ani in care au fost casatoriti si au divortat. In acest timp bunicul a ridicat o casa cu banii de pe vanzarea unui teren mostenit de la strabunicul (tata bunicului). Dupa o perioada s-a impacat cu fosta sotie si au convietuit mai mult de 5 ani.
Intrebarea este daca concubina (fosta sotie) are drept la mostenire dupa decesul bunicului.
Mentionez ca bunicul are doar o fata (mama mea) din alta casatorie cu o femeie care a decedat in urma cu 40 ani.
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 10 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:01, 10 Septembrie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Concubina nu are niciun drept de mostenire, indiferent de durata convietuirii. Insa e posibil sa solicite o cota parte din imobilul construit in timpul casatoriei cu bunicul dvs iar solutia va depinde decum reusiti sa probati ca acesta (imobilul) a fost cladit in totalitate din surse proprii ale bunicului dvs.
Va multumesc pentru raspuns!
Dar in situatia in care concubina are testament din partea bunicului....il putem ataca?

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Concubina nu are niciun drept de mostenire, indiferent de durata convietuirii. Insa e posibil sa solicite o cota parte din imobilul construit in timpul casatoriei cu bunicul dvs iar solutia va depinde decum reusiti sa probati ca acesta (imobilul) a fost cladit in totalitate din surse proprii ale bunicului dvs.

Pentru ce motiv sa il atacati ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fosta soție nu are un drept de moștenire pentru că nu mai era soția defunctului la data decesului acestuia. Ea nu are calitatea de soție supraviețuitoare. Iar concubinii nu se moștenesc unul pe altul, indiferent de durata concubinajului.

Dar ați spus că o casă a fost ridicată în timpul căsătoriei lor. Această casă este (până la proba contrară) bun comun. De văzut ce pretenții are fosta soție (mai ales dacă nu au făcut un partaj după divorț) și cum puteți dovedi cele ce ați afirmat (că ar fi fost ridicată cu banii bunicului).

Cât privește testamentul, nu are rost să dicutăm despre „dacă” și „parcă”. Mama dvs. ar putea să afle concret dacă el există sau dacă nu există, adresându-se unui notar. Și apoi, în funcție de conținutul lui, s-ar putea discuta despre încălcarea sau nu a rezervei succesorale a mamei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie Alebamse Alebamse Buna ziua.Urmeaza sa ma casatoresc anul acesta si as dori sa stiu cum ar fi mai bine sa gestionez niste lucruri.Detin o locuinta obtinuta prin programul prima ... (vezi toată discuția)
Are drept de mostenire? dddro dddro Buna ziua.Mama s-a casatorit cu actualul meu tata cand eu aveam 6 ani.Impreuna au construit o casa in care stau eu cu sotia.Mama a decedat in urma cu 9 ani,iar ... (vezi toată discuția)
Avem drept la mostenire? bea1980 bea1980 Buna ,intrebarea mea e daca am avea drept de mostenire din partea tatalui in cazul in care parintii mei sunt divortati iar tatal meu s-a recasatorit intre ... (vezi toată discuția)