Concubinaj de 15 ani, concubinul decedat inaintea finalizarii actelor de mostenire. Cum se poate proceda cu casa dobandita in timpul concubinajului, trecuta doar pe decedat, avand in vedere ca acesta are 2 copii din casatoria anterioara.
Buna ziua.
Situatia este a viitoarei soacre, asa ca voi prezenta pe scurt povestea.
Dupa un concubinaj de 15 ani, acum cateva zile concubinul ei a decedat de cancer, boala descoperita cu peste un an in urma . In speranta ca poate lupta cu boala, si din respect pentru decedat nu s-a insistat pe actele pentru mostenire. Casa dobandita in timpul concubinajului, a fost trecuta doar pe decedat. Dupa descoperirea bolii si-a anuntat si copii, care au ales sa nu il caute, chiar daca tratamentul a fost facut in Franta, unde ei cat si copii lui sunt stabiliti. Din nou au fost sunati sa li se comunice decesul, dar nici unul nu a putut fi contactat ( la fata exista un numar de fix la care raspunde fosta sotie, si nu a vrut sa o dea pe fata la telefon, iar baiatul nu a raspuns, si s-a lasat un mesaj vocal ).
Acum o luna, la intoarcerea in tara, desi slabit, nu se gandea nimeni ca boala poate avansa atat de rapid, s-au mai facut analize, tomograf, etc. Desi problema mostenirii a fost discutata si de ei pana la sosirea in tara, saptamana trecuta s-a mers la notar si s-a discutat problema, el cunostea situatia. S-au gasit martorii, mai era nevoie de extrasul de cf. , doar ca in dimineata in care trebuia sa se mearga dupa hartie, a inceput sa ii fie foarte rau, delira, si in cateva zile a decedat.
Din parte baiatului exista si niste sms-uri in care ii trimitea la d**** si zicea ca nu mai vrea sa auda de ei niciodata, dar avand in vedere situatia, si mai ales ca, copii lui traiesc in Franta doar din ajutor social, ma indoiesc ca vor trece cu vederea o oportunitate de a primii niste banii ..
Ce se poate face in situatia de fata ?
dacă în termen de 1 an de la deces, copiii nu acceptă moștenirea (expres, la notar, sau tacit, prin acte de conservare/folosire/administrare a bunurilor), pierd dreptul de a-l moșteni pe tatăl lor.
problema pricipală însă nu este asta, ci faptul că viitoarea Dvs. soacră nu îl moștenește pe fostul partener.
concubinii nu se moștenesc între ei, decât dacă sunt beneficiarii unui testament.
opțiunea concubinei este un așa numit drept de creanță, în limita banilor cu care a contribuit la dobândirea bunurilor.
toate aceste aspecte trebuie dovedite iar problema poate fi tranșată doar în instanță.
Multumesc pentru raspuns. Ca si alta varianta sugerata, daca mostenirea este revendicata de o matusa, iar dupa timpului in care se poate ataca decizia, copii nu o ataca, ea primeste mostenirea si o vinde soacrei prin contract vanzare-cumparare, mai pot ei face ceva dupa incheierea procedurilor de vanzare, daca vreodata vor fi curiosi de tatal lor si afla de deces si ca mostenirea a fost revendicata ?
Drept la succesiune
majevcanin
buna ziua.rog in numele unui prieten de al meu daca ne poate lamuri cineva cum este posibil ca un judecator sa dee un asemenea verdict . soacra prietenului meu ... (vezi toată discuția)
Situatie complicata
hvz
unchiul meu doreste sa.si vanda proprietatea: o casa batraneasca cu 2000mp;
casa este dobandita prin cumparare, cu act de vanzare-cumparare prin notariat, in ... (vezi toată discuția)