CCM la nivelul ramurii agricultura, piscicultura si pescuit pe anii 2010-2011 este valabil pana pe 31.03.2011.
1. In cazul in care notificarea privind desfiintarea postului este primita pe 22.03.11 si contractual de munca ar trebui sa inceteze in aprilie, se mai acorda salariile compensatorii prevazute de CCM la nivelulul ramurii (art. 21)?
2. Se poate renunta de catre angajat la periaoda de preaviz ca sa poata beneficia de salariile compensatorii?
1. Raspunsul este afirmativ daca este vorba de anul 2011 ....
2. salariatul nu poate renunta la termenul de preaviz .... in schimb , angajatorul poate decide ca nefiind necesara prezenta salariatului la serviciu pe perioada de preaviz, fara a-i fi afectate drepturile salariale.
Notificarea privind desf. postului a fost data pe 22.03.12 si incetarea ctr va fi in aprilie 2012.
Va mai beneficia sau nu de salariile compensatorii?
Dreptul la salariile compensatorii se naste la data luarii deciziei privind desfiintarea postului sau la incetarea cim (desfiintatea efectiva a postului)?
Dreptul la salariul compensatoriu se naste la data incetarii raportului de munca si nu la data cand s-a decis desfiintarea unui post ..
Prin urmare, daca data incetarii raportului de munca este anterior datei de 15.04.2012 (data inregistrarii ccm la Ministerul Muncii - de la aceasta data isi produce efectele) atunci se beneficiaza de salarii compensatorii ... daca data este ulterioara acesteia , atunci nu se beneficiaza de salarii compensatorii.
Pe 15.04.2012 intra in vigoare un nou ccm? Acesta nu mai prevede salarii compensatorii?
Pe de alta parte, termenul dreptul de preaviz in cazul desfiintarii postului este in favoarea anagajatului. El nu ar putea renunta la acest drept inainte de implinirea termenului de 20 de zile? As tinde sa cred ca nu datorita art. 38 din C.muncii care prevede ca ar fi lovita de nulitate o asemenea clauza.
Pe data de 15.04.2012 expira termenul de valabilitate al actualui ccm la nivel de ramura ...
Referitor la termenul de preaviz, angajatul nu poate renunta la acesta ... iar daca lipseste, atunci angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.
Potrivit art.38 teza I C.mun., salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege... printre drepturile prevazute de lege se numara si dreptul la preaviz prevazut de art.75 C.mun.sau art.81 C.mun.
Concediere...
ContSters74221
buna ziua!
va rog sa-mi spuneti de cate salarii compensatorii pot beneficia angajatii unui hypermarket (ce si-a inchis portile)?
pe decizia de incetare a ... (vezi toată discuția)