avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

eu m-am recasatorit si nici eu si nici actuala sotie nu am incheiat un act prenuptial ,ea avand o masina si o casa dar si copii majori,iar eu am o casa si un copil major
Intrebare :
- In cazul in care eu decedez , sotia mea are dreptul la averea mea pe care eu am avut-o inainte de casatorie
- In cazul in care ea decedeaza eu am dreptul la averea ei facauta de ea inainte de casatorie
- Acum dupa recasatorie eu stau cu actuala mea sotie in casa parintilor mei.
In cazul in care eu decedez copilul meu are dreptul sa o dea afara din casa pe actuala mea sotie?
Dar daca eu as face o donatie catre fata actualei mele sotii ca atat timp cat traiesc eu sa fiu stapan,iar dupa moartea mea sa fie stapana sotia mea ,iar dupa moartea ei aceasta casa sa-i ramana fetei
Intrebarae ete:
Daca eu fac aceasta donatie fata fostei sotii poate sa vanda aceasta casa si sa ne dea afara atat pe mine cat si actuala sotie?
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 18:46, 25 Martie 2012
da. ca sotie supravietuitoare...
la fel
doar dupa partaj
copilul dvs.poate ataca donatia
In cazul in care decedati unul dintre dvs ca soti, la mostenire vine si Sotul supravietuitor indiferent daca bunurile au fost comune, adica din timpul casatoriei, sau proprii , provenite din mosteniri, donatii sau acute anterior casatoriei.
Daca Sotia dvs nu are locuinta proprietatea dansei nu o poate da afara din Casa, exista dreptul sotului supravietuitor de a locui in imobilul proprietatea sotului decedat sau coproprietate cu acesta pana cel mai tarziu la iesirea din indiviziune sau in caz de recasatorire.

Puteti face o donatie fetei sotiei dvs cu rezerva uzufructului pentru dvs si constituire de uzufruct pentru Sotia dvs. Insa aceasta donatie va fi supusa reductiunii liberalitatii excesive daca incalca rezerva succesorala a copilului dvs la decesul dvs. Presupun ca mama fetei, desi mostenitor rezervatar nu va cere reductiunea pentru ca este vorba de fata dansei, insa copilul dvs se poate sa o ceara daca se incalca rezerva succesorala.
sotia este mostenitoare si invers
actul de donatie poate fi atacat in instanta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea sotului supravietuitor ar putea fi micsorata? mirel11 mirel11 Urmeaza sa ma casatoresc si am un copil care mosteneste acum 100% bunurile mele mobile si imobile. Dupa casatorie, daca decedez, sotia supravietuitoare va avea ... (vezi toată discuția)
Mostenire - partaj Vlad2013 Vlad2013 As dori sa fiu mai clar ,in a-mi exprima intrebarile mele : Exemplu concret : Sotia a decedat . In familie este doar un copil,major. Se face succesiunea. ... (vezi toată discuția)
Acte mostenire casa care sa nu fie atacate in instanta dodorel62 dodorel62 Buna dimineata. Eu am fost casatorit , iar parintii mei mie si fostei sotii ne-a facut act de vanzare cumparare cu drept de intretinere mie si fostei sotii, ... (vezi toată discuția)