avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident cu victima - culpa comuna. Despagubeste ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident cu victima - culpa comuna. Despagubeste spitalizarea RCA-ul ?

Salut. O sa fac un scurt rezumat la cele intamplate.
Ma intorceam de la tara pe un drum judetean. Ma aflam singur intr-o autoutilitara de 3,5t goala. Intr-un sat, in timp ce depaseam un biciclist ce se deplasa pe aceeasi directie si acelasi sens cu mine, acesta a virat brusc stanga, impactul ne mai putand fi evitat.
Biciclistul (un copil de 12 ani) s-a ales cu o fractura de gamba (i s-a pus tija) si 2 dinti rupti. A stat internat in spital 8 zile, iar medicul legist i-a dat "circa 70 zile de ingrijiri medicale" (exact asa scrie pe hartia de la IML), ceea ce mi se pare inexplicabil de mult avand in vedere ca si doctorul care l-a operat a spus ca erau necesare cam 40. Dupa externare s-a dat o declaratie la politie din partea familiei copilului in care au mentionat ca nu au pretentii.
Acum urmeaza intrebarile:
1. Am inteles ca aceasta declaratie poate fi schimbata intr-un termen de 60 de zile de cate ori se vrea. Este adevarat?
2. Mi s-a mai spus de catre diverse persoane ca daca incepe urmarirea penala, singura parte de vina care mi s-ar asocia ar fi depasirea limitei de viteza (am avut cam multi metrii de frana - autoutilitara goala, fara abs, cauciucuri de iarna, cam +15C afara), iar parintilor li s-ar aduce acuzatii ca au lasat copilul nesupravegheat.
3. Tot de prin diverse parti mi s-a spus ca ar mai trebui data o declaratie in care sa mentionam ca "ne impacam, total, neconditionat si irevocabil". In aceste conditii, pe ce nume vine de plata spitalizarea? Poate ea fi acoperita de catre RCA? Am inteles ca ar fi undeva peste 5000 RON.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: doru_d74 , utilizator 06:40, 30 Martie 2012
1. Codul de procedura penala:
Art. 15. - Constituirea ca parte civila Persoana vatamata se poate constitui parte civila in contra invinuitului sau inculpatului si persoanei responsabile civilmente.

Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata pana la citirea actului de sesizare.

2. Eronat.
Veti fi cercetat pentru vatamare corporala din culpa. In functie de concluziile expertizei efectuate, se va stabili daca se retine o culpa exclusiva a dvs. sau o culpa comuna.

3. Asigurarea RCA nu suporta si cheltuielile de spitalizare. Dvs. veti fi obligat sa le platiti.
Multumesc pentru raspunsuri. Bineinteles ca aceste raspunsuri ridica noi intrebari.
1. Daca parintii victimei au dat declaratie ca nu mai au nicio pretentie, acestia se mai constituia parte civila ?

2. La politie mi s-a spus ca in urma acestei declaratii (ca nu exista pretentii), daca nu mai intervine nicio alta declaratie, dosarul pleaca catre parchet cu neinceperea urmaririi penale, si nu ar mai trebui sa se intample nimic dupa aceea. Nici prin cazier, pe nicaieri.

3. Asigurarea RCA ce rol are? Nu de a fi despagubit cel prejudiciat de catre autovehiculul asigurat?

Din nou, multumesc!
1-Ancheta penala de "vatamare din culpa" este deschisa de politie. Ei vor fi citati la proces. Depinde daca isi sustin declaratia initiala.
2-Depinde de procurorul de caz
3- RCA cred ( nu stiu sigur) ar trbui sa acopere costurile de spitalizare. Oricum, este o victima accident. Daca culpa este comuna (autoturism si biciclist) exista varianta ca victima sa-si plateasca spitalizarea (parintii in fapt).
Dvs. ce doriti de fappt ?? De ce va este teama:-de plata spitalizare;-de posibilitatea sa aveti cazier???
Nu mai inteleg. De la politie mi s-a spus ca in urma acestei declaratii, daca nu se mai intervine cu o alta declaratie in care sa aiba pretentii, dosarul va pleca la Parchet cu NUP si se va termina pur si simplu, nu pateste nimeni nimic. Nu s-a mentionat niciun proces, nicio sustinere de declaratie, nimic..
Ce doresc de fapt este sa stiu cine plateste spitalizarea si daca o sa am cazier. Cu alte cuvinte, sa dorm si eu linistit. Nu mi se pare normal ca dintr-o intamplare ca aceasta, toate pagubele si costurile sa ramana in spinarea soferului. Sa nu uitam ca acel copil are 12 ani si umbla NESUPRAVEGHEAT pe o BICICLETA pe un drum JUDETEAN.

Multumesc!
avluci a scris:

3. Asigurarea RCA nu suporta si cheltuielile de spitalizare. Dvs. veti fi obligat sa le platiti.

Buna seara,
Puteti fi mai explicit? Asigurarea RCA acopera DOAR pagube materiale? Si atunci de ce cuantumul limitei de despagubire este atat de mare (cca 3,5 milioane EURO, daca nu ma insel pentru anul 2012), Sau se presupune ca vor fi pagubite doar TIRURI incarcate cu lingouri de aur, a caror incarcatura se va distruge cu ocazia accidentului? Chiar nu inteleg. Poate cineva de pe forum ne poate lamuri.
Din cate stu eu, asigurarea RCA acopera pagubele produse tertilor, nu? Daca cineva este accidentat de un autoturism, persoana fiind nevinovata si trebuie sa isi plateasca spitalizarea, aceasta este o paguba, care in mod normal ar trebui sa fie acoperita de RCA, nu?

Alte discuții în legătură

Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
In urma unui accident rutier. Livius 74 Livius 74 Pentru un copil minor in urma unui accident rutier spitalizarea se plătește obligatoriu ? sau este scutita fiind minor. Mentionez ca am primit costurile cu ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala din culpa - accident auto, zile ingrijiri medicale gori macovei gori macovei Buna, am si eu o problema. sa spunem ca am lovit o persoana cu masina pe trecerea de pietoni. viteza mica 10-15 km/h, fata accidentata s-a lovit cu capul de ... (vezi toată discuția)