avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA achizitie apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA achizitie apartament

Buna Ziua,
Am cateva nelamuriri legate de plata unui TVA pentru o locuinta noua. In trecut am cumparat o locuinta cu TVA 5% am fost nevoita sa o vand, am platit impozitul respectiv, si acum vreau sa cumpar o alta locuinta noua de la un dezvoltator imobiliar. Cei de acolo au zis ca pot sa cumpar cu TVA de 5% defapt TVA este inclus in pret. Risc ceva? Nu vreau sa ma trezesc apoi nevoita sa platesc diferenta de TVA! Firma sau eu sunt responsabila pt TVA? Astept un raspuns cat mai repede posibil pt ca trebuie sa semnez contractul final...Va multumesc anticipat ...
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
nu. dar sa fiti atent
citez din (ante)contract ... promitentul vanzator prin mandatarul sau, declarand ca operatiunea este scutita de plata TVA- ului potrivit art141 alin2 din legea nr 571/2003 privind Codul Fiscal ... DAR mai e ceva care ma intriga ... in cazul in care la data semnarii contractului dispozitiile art141 alin2 din legea nr 571/2003 nu se vor mai aplica, noi partile convenim ca promitentul cumparator sa achite la data semnarii contractului TVA aferent pretului
Daca nu semnez aceea declaratie cu tva 5 % e ok pentru mine ? pot sa ma trezesc apoi ca trebuie sa platesc diferenta de tva?
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Pai Alina nu mai inteleg nimic. Operatiunea nu poate fi scutita de TVA decat daca imobilul pe care vrei sa-l achizitionezi nu este nou. Acum daca imobilul se incadreaza sau nu (conform definitiei din codul fiscal) ca fiind nou, asta doar vanzatorul poate sa stie. Cu alte cuvinte, sunt cateva conditii care daca sunt indeplinite imobilul este considerat nou si vanzatorul nu are dreptul sa aplice scutirea de TVA.
Totusi sfatul meu este sa mergi cu acest antecontract la un avocat (preferabil unul care are si ceva habar de fiscalitate sau care are ceva experienta pe astfel de operatiuni) pentru ca, in ceea ce priveste acest antecontract, interpretarea lui si implicatiile acestuia din punct de vedere legal, un avocat ti-ar putea spune mai multe. Tot ce pot sa-ti spun in momentul asta (fara sa vad documentele de care vorbesti) este ca atata vreme cat contractul specifica clar ca valoarea imobilului include TVA, tu nu ar trebui sa platesti niciun alt TVA in plus peste valoarea mentionata in contract indiferent de cota de TVA aplicata. Dar pentru siguranta ta repet, iti recomand sa mergi si la un avocat cu acest contract/antecontract.
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
a_bogdan, utilizator
Multumesc mult ... dar tot eu am propus sa schimb cu fratele meu sa fie el proprietarul in contractul final dar au zis ca e totul ok daca raman eu ... nu puteau macar sa ma sfatuiasca asa? Sau nu se poate schimba persoana din (ante)contract ...
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Tva 5% la apartamente noi ieugenb ieugenb Buna ziua, Recent am cumparat un apartament , intr-un imobil nou.Conform contractului semnat , \\"vanzatorul\\" este o persoana fizica impreuna cu sotia , ... (vezi toată discuția)
Tva 5% pt achizitii imobiliare, imobil nou, cum si cui se aplica?! agb23 agb23 Buna ziua. Am cumparat un imobil in valoare de X Euro cu TVA, pret pe care dezvoltatorul imobiliat/vanzatorul mi la stipulat de la inceput incheierii ... (vezi toată discuția)
Modalitate aplicare tva la 5% la locuinte dana_burca dana_burca Avand in vedere reducerea TVA la 5% la locuinte, se da urmatoarea situatie: urmeaza sa achizionez un imobil care se incadreaza in prevederile legale, ... (vezi toată discuția)